Ukrasite dom neobičnom orhidejom

Već je i sam naziv, papučica, dovoljan da vam probudi interes za ovu biljku neobičnog izgleda koja je voljeni ukras u mnogim domovima.

Papučica odnosno Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih evropskih orhideja. Radi se o  jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Njeni tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su njeni cvjetovi koji izgledom podsjećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, a najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podsjeća na marelice.

Papučica će najbolje uspjeti ako joj osigurate uslove koje ima u svom prirodnom okruženju.

Svaki cvijet sastavljen je od dvije usne, gornje manje i napuhnute i donje veće, objšene.

Ova biljka je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i to s područja na kojima vode i jakog sunčevog svjetla nema u izobilju pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionisati ako pokušate imitirati uslove koje ima u svom prirodnom okruženju.

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svjetla, ali bez direktne sunčeve svjetlosti. Prozori smješteni na sjevernoj strani, udaljeni od direktnog izvora svjetlosti najugodniji su za papučicu.

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljno zalijte, a nakon toga stavite je u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

(Zadovoljna.hr)