Uđite u Transcendentni stan dizajnera Alvisea Orsinija

Palazzi nisu porijeklom iz New Yorka, ali Alvise Orsini , dizajner interijera sa starinskim senzibilitetom, dočarao je dio Velikog kanala na Upper East Sideu.

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

“Kada ste dovoljno sretni što ste odrasli u Veneciji, sve to postaje dio vaših dekorativnih fantazija – patinirano kamenje, reflektirajuća voda i boje. Živeo sam neko vrijeme u Londonu, gdje je savremeni dizajn veoma popularan, ali nisam baš bio u tome.

Orsinijev novi stan na Manhattanu ispunjava taj zahtjev. Tamo je pronašao predratni pied-à-terre sa arhitekturom koja podsjeća na pariški hotel posebno iz perioda Luja XVI, sa svojim kitnjastim vijencima, rezbarenim mramornim dimnjacima i formalnim oblogama. Međutim, nije mu pristupio na tradicionalan način. Kako se pokazalo da je spavaća soba okrenuta na ulicu koji je najsunčaniji prostor, a dnevna soba najmračnija i najtiša, Orsini je jednostavno promijenio njihovu namjenu.

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

 

FOTOGRAFIJA: MICHAEL MUNDY

Dovoljno velika da služi kao privatni životni prostor, za spavanje i rad, spavaća soba ima tapiseriju koja prikazuje scenu iz života Aleksandra Velikog. Na zidovima se nalaze i slapovi smaragdnozelene svile koja se spušta do poda. Pokraj kreveta je suzdržan, ali evokativan sklop sastavljen od crteža Jean Cocteaua, ukrasnog maltera od antičkog mramornog stopala i malog usnulog lava, okupanog u sjaju srebrne lampe za svijećnjake.

Kontrolisani luksuz se susreće sa mješavinom majstora u dnevnoj sobi obasjanoj suncem, kremom obojenom prostoru koji je arhitektonski dovoljno velik da se može nazvati salonom. Savremena umjetnička djela Míle Fürstove i Joshue Haglera, raspoloženog Starog majstora pokupljenog u Christie's-u, dostojanstvenog Charlesa X bergèresa, antikviteta s intarziranim sirijskim stvarima i bočnih stolica s potpisom kraljevskog ébénista Jean-Baptiste-Claudea Senéa postavljene su na smjelu apstraktnu pozadinu koja preslikava. Ručno izrađene od strane Pictalaba, studija dekorativne umjetnosti u Milanu, i postavljene u oplatu, zidne obloge su inspirisane slikama švajcarskog umjetnika Johna Armledera, iako bi se lako mogli zamisliti prošarane zelene i zlatne boje kao kanalizirane vode Velikog kanala. 

galeriemagazine