Vješalica “Hang it all”: Razigrani spoj forme i funkcije

Charles i Ray Eames, ikonička imena modernog dizajna, kreacijom vješalice “Hang it all” podigli su čiviluk, neprimjetan dodatak na koji u hodniku niko ne obraća pažnju, na jedan sasvim novi nivo. Sve je u imenu – “Hang it all”, odnosno – objesi sve!

Ideja je na početku bila zapravo roditeljska dosjetljivost, željeli su animirati djecu da na vješalicu kače sve stvari, ali ne bilo kakvu vješalicu, nego jednu zanimljivu i šarenu s lakiranim drvenim lopticama.

Inovativno i zabavno 

Vješalica “Hang it all” dizajnirana je 1953. godine, a u to vrijeme bila je nešto potpuno drugačije. Umjesto savijenih kukica, Eamesovi su za kačanje predvidjeli lakirane kuglice jarkih boja. Baza na kojoj su postavljene kuglice podsjeća na paukovu mrežu, a da bi to dobili koristili su tehnike savijanja žice, koje su koristili za dizajn stolova i stolica.

Ray Eames je dizajnirala niz zanimljivih igračaka i komada namještaja za djecu, uključujući i ovaj komad, koji je prvenstveno dizajniran za “Tigrett Enterprises Playhouse Division”. Razlozi za njeno bavljenje dizajnom koji je posvećen i prilagođen djeci su čisto lični, ona i njen suprug željeli su da ih poklanjaju svojoj djeci i djeci svojih prijatelja. Baš kao i ostali njihovi poznati komadi – igračke od savijene šperploče, minijaturne stolice i stolovi, obrađene kartonske maske i namještaj jarkih boja – i ova vješalica nosi njihov dizajnerski pečat.

Struktura i boja

Vješalica je napravljena od savijenog žičanog rama sa sjajnim finišem. Struktura se kači direktno na zid ili neku drugu podlogu, a u originalnom pakovanju dolaze i vijci pomoću kojih se montira na podlogu.

Zahvaljujući naizmjeničnom redanju kuglica, obezbjeđuje dosta mjesta za ostavljanje stvari, pritom zadržavajući male dimenzije kojima ne zauzima puno mjesta na zidu. “Hang it all” je zaista jedinstvena alternativa dosadnim i neprimjetnim vješalicama, i to ne samo za dječje sobe, nego i za sve ostale prostorije.

Originalna vješalica je imala bijeli ram i raznobojne kuglice u osam boja, a kasnije su izrađene i dvije nešto klasičnije verzije, vješalice u potpuno crnoj i bijeloj boji. Ova praktična vješalica, koja u prostor donosi razigranost i boju, drži jakne, kišobrane, šešire, torbe, odjeću… a primjenu je našla u domovima brojnih ljubitelja modernog dizajna širom svijeta.

Charles i Ray Eames su među najvažnijim ličnostima dizajna 20. vijeka. Oblasti dizajna namještaja, fotografije, filma, izložbi dali su ogroman značaj praveći preokret koji je dizajn odveo u sasvim novom smjeru.

U svom radu su, između ostalog, stremili igri oblika i forme privlačnoj i djeci i starijima, a ova vješalica to najbolje dokazuje.

Proizvode Eamesovih po originalnom dizajnu danas proizvodi kompanija “Vitra”, a u čast 100. rođendana Ray Eames, 2012. godine “Vitra” i “Eames Office” izradili su tri nove verzije vješalice – sa kuglicama u različitim nijansama crvene, zelene i bijele i svijetloplave.

kultni dizajn2