Sutra počinje „EKOBIS 2015“

Sutra počinje 13. međunarodni ekološki sajam „EKOBIS“ koji će trajati četiri dana,a  kao i prethodnih godina  biće smješten na Gradskoj otoci u Bihaću.

Predstaviće se blizu 250 izlagača, a organizatori su najavili niz edukativnih, promotivnih, prodajnih te sadržaja stručnog i naučnog karaktera. Uz Karlovačku županiju, koja je ove godine regija partner, pojaviće se značajan broj privrednih komora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije. Okosnicu sajma činiće održivi razvoj u ruralnim područjima,  čemu je posvećen dobar dio programskih sadržaja.

Nosilac posla je Privredna komora USK  čiji je predsjednik ismet Pašalić , unatoč teškim uslovima, ponosan što Ekobis iz godine u godinu raste i opravdava svoju ulogu. Teme brojnih konferencija i okruglih stolova biće energetska efikasnost, investiranje, uzgoj malina, pčelarstvo te stanje u šumarstvu i drvoprerađivačkom sektoru.  Ovom posljednjem, s akcentom na potrebu donošenja zakona o šumama, govoriće Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.

Nacionalni park Una,  kao jedan od nosilaca turističkog razvoja i promotora USK, dobiće svoje mjesto na ovogodišnjem sajmu. Direkcija nije zaboravila niti one najmlađe okupljene u Unskim smaragdima,  koji već godinama uspješno pokazuju svoje znanje iz oblasti ekologije. Sajam se otvara sutra u 10 sati na Gradskoj otoci u Bihaću, a ulaz će koštati jednu KM.

Ekobis će svoju priču završiti u nedjelju, 13. septembra na Smaragdnoj noći, kada će se najuspješnijim privrednicima, poduzetnicima i izlagačima uručiti nagrade i priznanja. Generalni sponzor sajma po prvi je put Vlada Kantona, a podršku u organizaciji dali su  Grad Bihać, VTK, Obrtnička komora, Fond za zaštitu okoliša, Federalno ministarstvo poljoprivrede i brojni drugi.

Izvor – krupljani.ba