Ideje i prijedlozi za jesenji ugođaj u domu

jesenji-ugodjaj-u-domu

Najjednostavniji način za postizanje jesenjeg ugođaja je dekorisanje stola plodovima jeseni, poput kestena, kukuruza, žirova, bundeva, ukrasnih tikvica, te aranžmanima od suvog granja i raznobojnog lišća, bršljana, suncokreta…

Prirodni motivi na stolu obogaćuju jesenji ugođaj, ali ne treba pretjerivati sa dekorisanjem.

Pokušajte sami napraviti neki od ukrasa i unesite jesen u enterijer.

Tikvice

dekoracije-od-bundeve

Žute, zelene, crvene, šarene tikvice, zvonastog, kruškastog, loptastog, nepravilnog oblika mogu da vam posluže kao idealna osnova za pravljenje lijepih i raznovrsnih aranžmana. Dodajući pojedine ukrasne biljke i cvijeće, dobićete mala umjetnička djela, a svako od njih imaće neku svoju posebnost.

Malu zrelu bundevu otvorite nožem tako što ćete oko drške isjeći krug. Zatim većom kašikom izvadite sjemenke i mekani sadržaj iz sredine i vaza je gotova. Po želji u bundevu možete složiti ikebanu od svježeg ili suvog cvijeća, dekorativno lišće, lijane, grančice s bobicama i slično.

Bilo da je za slavlje ili opušteno druženje s prijateljima, švedski sto možete da obogatite neobičnim aranžmanom od bundeve. Na sredinu stola postavite bundevu srednje veličine i oko nje poredajte klipove kukuruza, tikvice različitih veličina i oblika, dva-tri grozda, jabuku.

Svijeća

jesnje-dekoracije-u-domu

U veću staklenu posudu postavite voće. To mogu biti jabuke, kruške ili orasi. Deblju i masivniju svijeću postavite u sredini i učvrstite je s još voća. Odaberite svijeću iste boje kao voće koje ste poredali u činiju, da bi vaša dekoracija izgledala zanimljivo.

Aranžman od lišća

jesnje-lisce-dekoracije

Sastavite borove grančice i šišarke sa suvim lišćem kako biste napravili ukras za centralni dio stola. Veličina je ono što ovakve cvjetne aranžmane čini zanimljivim; odaberite minijaturnu vazu, probajte sa stalkom za kišobrane, vinskim čašama ili šoljicama i tu izložite svoj aranžman.

Razbacano lišće po stolovima djeluje vrlo efektno, a ne košta vas ništa, samo koju šetnju parkom.

Jesnje korpice

ukrasavanje-jesenjim-plodovima

Sto ukrasite košarama napunjenim voćem poput jabuka, krušaka, grožđa, te sezonskim povrćem, ali i orasima i lješnjacima u ljusci. Tako ćete prostoru podariti rustični, seoski ugođaj. Karirani stolnjaci i cvjetni aranžmani od sezonskog cvijeća takođe doprinose “country” stilu, kao i zdjele od prirodnih materijala poput drveta, gline i terakote.

Podmetači za čaše

podmetaci-od-jesenjeg-lisca

Sve što vam treba jeste tkanina koja je dovoljno kruta, poput štofa, i to u dvije-tri boje, naravno jesenje; zatim nacrtan i isječen list papira koji ćete prenijeti olovkom na tkaninu. Kada je lišće precrtano i tkanina isječena, ostaje da se dva parčeta spoje šivenjem.

Jesenji mirisi

jesnjei-mirisi-za-dom

Dom u jesen i zimu treba obasipati mirisima vanilije i cimeta, koji će pobuditi osjećaj topline.