U Beogradu je otvorena izložba kraljevskog namještaja

Kako je izgledao toaletni stočić kraljice Marije, krevet iz spavaće sobe kralja Aleksandra I  Karađorđevića i zašto “Titova fotelja” nije Titova nego kraljeva, možete otkriti na izložbi kraljevskog nameštaja koja je otvorena na Dedinju U Beogradu.

Na Kraljevskom dvoru izložen je namještaj koji ne samo da je, kako je nedavno i potvrđeno, pripadao kralju Aleksandru I od Jugoslavije, već je monarh lično učestvovao u njegovom dizajnu.

Riječ je o stolicama, stolovima, kabinetima, lampama, krevetima, foteljama i drugom namještaju naručivanom iz radionice “Bernhard Ludvig” iz Beča, u to vreme najpoznatije specijalizovane kuće za izradu dvorskog mobilijara.

Veliki uticaj na izgradnju samog kraljevskog dvora imao je rumunski dvor sa kog je kraljica Marija i “Bernhard Ludvig” je radio za Rumune. Inače su opremali dvorove širom svijeta. Postojali su od kraja 19. vijeka do 1960-ih godina.

Ono što je pravo otkrovenje izložbe je podatak da je kralj Aleksandar I lično učestvovao u izradama namještaja i, uopšte, u izgradnji cijelog kompleksa za svoju porodicu.

Izložba je raspoređena u nekoliko prostorija: Kraljevom kabinetu, Plavom i Zlatnom salonu. U kabinetu je izložen kraljev radni sto, kao i crteži Nikolaja Krasnova. Krasnov je bio arhitekta Kraljevskog dvora ali je dizajnirao i neke dijelove namještaja.

U Zlatnom salonu izložen je noćni sto kraljice Marije kao i stolice od crvenog mebla koje su se nekada nalazile u trpezariji na prvom spratu.

Otkriveno je i da “Titova fotelja” uopšte nije Titova i da se na dvoru nalazila mnogo prije nego što je Josip Broz načinio od njega svoju rezidenciju.

– Dugo se za tu fotelju smatralo da ju je Tito donio, ali smo na osnovu starijih fotografija zaključili da je ona pripadala kraljevskoj porodici pre II svjetskog rata. Tito je sedeo u njoj u bioskopskoj sali u podrumu dok je gledao filmove ali je sada jasno da nije njegova – potvrdili su kustosi.

Namještaj je najviše pravljen od oraha i bukve. Neki dijelovi su izrađivani ovdje i slati u Beč a neke su i proizvodili i domaći stolari na licu mjesta.

 

(Izvor: Blic)