U Banjaluci obilježavanje „Nedjelje djeteta“ – Mališani preuzeli ključeve grada

nedjelja-djeteta-banjaluka
U okviru obilježavanja „Nedjelje djeteta”, gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, uručio je danas, 3. oktobra, ključeve Grada najmlađim sugrađanima, koji će simbolično upravljati gradom u narednih sedam dana.

“Ovaj događaj smo upriličili sa namjenom da podsjetimo na dječija prava, da ukažemo svima da se ta prava moraju poštovati, kao i na obavezu nas starijih da brinemo o ostvarivanju tih prava. Djeca nisu u prilici da sami obezbijede ostvarivanje tih prava ukoliko mi odrasli ne preuzmemo odgovornost za to”, kazao je gradonačelnik Gavranović novinarima.

Prema njegovim riječima, ovo je i podsjećanje na Povelju o pravima djeteta koja se unazad nekoliko godina nalazi i u Gradskoj skupštini.

“To je bio i prvi signalni znak da stojimo uz djecu i njihova prava. Naravno da o tome treba da brinu svi odrasli, počevši od porodice pa do institucija koje se bave onim pitanjima koja su u interesu ostvarivanja prava djeteta”, rekao je gradonačelnik, ističući da je od mališana koji su proteklih godina simbolično upravljali gradom dobio dosta dobrih ideja.

Mali gradonačelnik Nikola Gostić i njegovi drugari iz Osnovne škole „Ivo Andrić“ poručili su da će dobro čuvati ključeve Grada i da će tokom tog perioda brinuti o gradu.

“Potrudiću se da budem što bolji gradonačelnik i da se dobro brinem o svima”, kazao je mali gradonačelnik novinarima.

Mališani su pripremili i prigodan performans tokom kojeg su podsjetili na prava svakog djeteta.

Organizator današnjeg događaja bio je Grad Banjaluka u saradnji sa Udruženjem građana “Sva djeca svijeta”.

Osim ovog, u Banjaluci će brojnim manifestacijama biti obilježena „Nedjelja djeteta“.

 

Izvor: banjaluka.rs.ba