Ideja stručnjaka iz Srbije za pametnu kuću na Kickstarteru

ahis
Vjerovatno najambiciozniji tehnološki projekat iz Srbije je trenutno aktuelan na Kickstarteru i ima mjesec dana da prikupi 50.000 dolara za uređaj koji svaku prostoriju može učiniti pametnom, javlja Startit.rs.

Pokretač projekta, Milan Veljković, kao i članovi ekipe (koju čine i ljudi iz drugih gradova u Srbiji) imaju decenijsko iskustvo u bavljenju zelenom energijom, klimatizacijom i automatizacijom velikih objekata, poput hotela. Iz ovog iskustva je potekla i ideja za AHIS.

Tim je prošle godine jednom klijentu ponio pilot projekat pametnog hotela te zaključio da korišćenjem postojećih sistema, ne možeda napravimo unifikovani proizvod, već da svaki objekat mora da radi iznova. Tada smo i prvi put došli na ideju da napravimo svoj.

Jedna od stvari koja AHIS sistem čini moćnim je otvorena komunikacija između uređaja i servera, tako da, kako Milan kaže, svi mogu da omoguće da njihov uređaj postane pametan.

Ekipa vjeruje da komplikovanost instalacija pametnih sistema u domovima ne treba da bude prepreka za njihovo opamećivanje — ne morate biti inženjeri da biste svoju kuću učinili da lakše odgovara vašim potrebama.

Ono što, kako tim kaže, AHIS čini jedinstvenim na globalnom nivou, je višenamjenska priroda sistema — ne samo da možete kontrolisati više uređaja, već i više od jedne lokacije preko svog naloga.

Takođe, AHIS sistemom možete obuhvatiti različite uređaje — od prskalice u dvorištu, preko klime i kafe aparata do presluškivača za bebu.

Cijena sistema za opamećivanje kuća je još uvek visoka da bi dobilo širu primjenu — cjelokupno osposobljavanje pametne kuće košta 10.000 i više dolara, dok uz AHIS, kako kaže ekipa, možete osposobiti svoj prostor za cijenu već od 1.000 dolara.

Donacijom ovom projektu na Kickstarter.com pomažete timu da osposobi svoj proizvod za ekspanziju, kažu na Startit.rs. Kickstarter uspjeh AHIS timu će omogućiti da redizajniraju proizvod i učine ga estetski privlačnijim i manjim. Takođe, spojiće ih sa korisnicima koji će pružiti nužan feedback.

Ako donirate dobitićete mogućnost da probate ovo rješenje — nagrade za donatore se kreću od e-knjige, do najvećeg paketa namijenjenog velikim objektima sa 200 uređaja i senzora.