Tulipani za ljepši dom

Početak proljeća znači obilje prekrasnog cvjetanja, posebno šarenih tulipana koji se pojavljuju posvuda, od vrtova i parkova, do cvjećara i trgovina. Ako želite da iskoristite vrhunac sezone tulipana i ukrasite kuću sa tulipanima, obratite pažnju na ove smjernice, koje uključuju savjete za njegu tulipana u vazi.

 

 

 

Tulipani u vazi

 

Odaberite pravu vazu

“Dobro pravilo je odabrati vazu koja pokriva najmanje polovinu visine stabljika tulipana,” kaže Callie Bladow, direktorica proizvodnje u BloomThat- u . “Tulipani vole da se protežu i obično će narasti više od dva cm u visinu tokom svog vaznog vijeka – tako da je najbolje pustiti ih da se protežu u vazi i ne stavljati ih jedan na drugi, što će smanjiti gubitak latica. ”

 

Izrežite stabljike

Imajte na umu da tulipani rastu nakon što su u vazi kada sječete stabljike. Bladow predlaže da prvo držite buket sa strane vaze prije rezanja kako biste bili sigurni da su cvjetovi tačne dužine koju želite. „Odrežite ih pod uglom (ugao od 45 stepeni) – ovo stvara ‘efekat nalik na slamu’ i omogućava stabljikama da upiju svježu vodu,” kaže ona.

 

Obezbjedite puno vode

„Tulipani vole vodu“, kaže Bladow. „Najbolja je hladna, slatka voda. Kada donesete svoje tulipane kući i odaberete svoju omiljenu vazu, napunite vazu otprilike tri četvrtine, jer će tulipani piti puno vode. Predlažemo mijenjanje vode svaki drugi dan i davanje stabljika svježim rezom.” Da bi vaše cvjetanje bilo srećno, možete dodati i hranu za cvijeće, baciti pjeni na dno vaze ili dodati limunov sok ili pola kašičice običnog šećera.

 

Izbjegavajte prekomjerno izlaganje

Budući da su tulipani “fotoosjetljivi”, što znači da rastu i otvaraju se na sunčevoj svjetlosti, trebali biste izbjegavati stavljanje vaze na direktnu sunčevu svjetlost ili toplinu, jer će brže uvenuti kada se cvjetovi otvore. „Da biste postigli maksimalan vijek trajanja vaze, želite da primate tulipane u fazi ‘ranog’ sečenja ili ‘zatvorene’,” kaže Bladow. “Tulipani će imati ograničen vijek trajanja u vazi kada dođu u ‘otvorenu’ fazu.” Malo savijanje na stabljikama prirodno je za tulipane jer se „protežu“ prema sunčevoj svjetlosti, ali ako stabljika izgleda „debeli“, to nije dobar znak.

 

Pažljivo birajte drugo cvijeće

Ako želite da u svoj aranžman uključite i drugo cvijeće, imajte na umu da su tulipani vrlo osjetljivi na drugo cvijeće. “Neko uobičajeno cvijeće koje utiče na životni ciklus tulipana su narcise ili narcis – oni emituju supstancu koja će učiniti da tulipani brže uvenu”, kaže ona. “Uključujemo tulipane u gotovo sve naše cvjetne aranžmane s ružama, keljom, hortenzijama i nikada nemamo problema.”