Trendovi kućnog uređenja na koje treba obratiti pažnju u 2022.

Uvijek je uzbudljivo kada stigne nova sezona i vrijeme je da ažurirate trendove u uređenju doma. Nova godina počinje i baš kao što biste osvježili svoju garderobu, novim aksesoarima, možda nekim novim cipelama ili kaputom, i naš interijer može imati koristi od malog osvježenja.

Naši domovi su mješavina svih stvari koje volimo u stalnom razvoju – onakvima kakvi bi trebali biti. Dakle, kao i kod modnih trendova nove sezone, novi trendovi u uređenju doma nas mame da ažuriramo svoje domove – umjesto da ih potpuno promijenimo.

Trendovi kućnog uređenja 2022

Boje u 2022. godini su odvažnije, hrabrije i uzbudljivije. Uzorci odražavaju prirodnije oblike i forme.

Od trendova se ne može pobjeći. Bilo da živite po njima ili se osjećate potpuno nepromijenjeni, od popularnih nijansi boja do izbora namještaja, sve što je dizajnirano za naše domove pod utjecajem je šireg trenda.

U nastavku vam donosimo nekoliko trendova kućnog uređenja za 2022. godinu.

1.Very Peri -Pantone boja 2022

Prognostičari boja Pantone su upravo objavili svoju Boju godine za 2022.  I to je Very Peri, živahnija nijansa ljubičaste. Ako vam ovo i dalje izgleda previše smjelo, onda je lila nijansa ona koja vam je potrebna kako bi unijeli proljeće u svoj dom.

Next

 

2. Fluidne linije namještaja

Slaveći prirodne obline ljudskog tijela, ovaj trend istražuje fluidne linije i sferne oblike koji se često viđaju u prirodi. Pogodan za namještaj, rasvjetu i printove u umjetničkim dijelima i na tepisima, iako prirodno smiruje, ipak može sadržavati neke komade koji zaustavljaju predstavu.

Ako ste ljubitelj jednobojne palete, ovaj trend je za vas, jer kontrast crno-bijele boje stvara glamurozan osjećaj.

 

Dunelem

 

3. Stil sedamdesetih

Kao i uvijek kako to bude sa trendovima, vidimo da se isti ponovo vraćaju. Za 2022. nostalgični dizajn sedamdesetih će biti popularan, sa geometrijskim printovima, zaobljenim namještajem i luksuznim akcentima od somota, brušenog mesinga i stakla.

 

 

4. Različite nijanse jedne boje

Veliki novi trend za sve prostorije je da se cijeli zid natopi jednom bojom, farbanjem i popločavanjem u istu nijansu.

Zamislite zidove, radijatore, plafonske ruže, šine za slike i lajsne, sve u istoj nijansi, pa čak i namještaj i dodatke ako ste zaista posvećeni. Dok je prije bila moda da se plafoni i drvene obloge drže u svježoj, svijetlo bijeloj boji, sada vidimo da sve više domova prihvaća blok boja i takođe su mnogo hrabriji u odabiru boja.

 

Foto: Little Greene

 

5. Dekor sa dvobojnim uzorkom

Gingham – nostalgični trend djeluje i u modernom ili tradicionalnom dekoru i zaista je zabavan i razigran uzorak za uvođenje u bilo koju šemu boja. Ove sezone vidimo ga u pastelnim nijansama. Još jedan trend iz prošlosti koji vidi da se njegova popularnost ponovo pojavljuje. Gingham će se vidjeti na tepisima, jastucima, zavjesama, posuđu, presvlakama … Jednostavan dvobojni uzorak uklopiće se u svaku sredinu.

 

 

6. Cottagcore trend

Cottagecore je trend koji se prvi put pojavio još 2020. godine, ali nastavlja da širi društvenim mrežama i još uvijek će biti veliki u 2022. Pretražite #cottagecore na Instagramu i Pinterestu da vidite priliv inspirativnih slika koje podržavaju ovaj izgled. Ovaj domaći izgled savršen je za mjesta sa karakterom, bilo da se radi o starinskom imanju ili seoskoj kućici. Stil je poboljšan tradicionalnim detaljima, kao što su parket, izložene grede i gola cigla. Stil sa mješavinom vintage i novih kupovina doma za dodavanje šarma.

 

Foto: Nick Pope