Četiri trika koji će vam pomoći da se osjećate bolje u svom domu

Dobro je poznata činjenica da enterijer u kojem provodimo najviše vremena utiče na naše raspoloženje. Kada je riječ o domu, on je mnogo više od prostora u kojem spavamo i jedemo, on je naša sigurna luka, utočište i mjesto na kojem bi se trebali odmarati od svega što nas zabrinjava i opterećuje.

Taj osjećaj vjerovatno nećete imati ako niste posvetili vrijeme uređenju prostora prema sopstvenim potrebama i željama. Ali, ne morate izraditi čitav koncept uređenja i potrošiti brdo novca da biste prostor učinili pozitivnijim okruženjem.

Evo nekoliko jednostavnih i pristupačnih promjena koje možete primjeniti u svom prostoru, a učiniće da se osjećate bolje.

Biljke su puno više od ukrasa

Osim što vizualno izgledaju jako lijepo, biljke u enterijeru omogućuju vam povezivanje s prirodom na jedan poseban način, smanjuju stres i imaju smirujući efekat.

Naravno, zahtjevaju brigu, neke manje, neke više, ali sam taj proces će vam donijeti dobrobiti.

Ima li u vašem prostoru agresivnih boja?

Boje mogu imati snažan psihološki uticaj. Riješite se onih koje vas čine nervoznima i priklonite se onim koje smatrate privlačnim, koje vam bude lijepa osjećanja, ili pak neutralnim i pastelnim koje djeluju umirujuće i uvijek su siguran izbor.

Osvjetljenje je važan faktor

rasvjeta u dnevnom boravku

Možda i najvažniji! Čak i prostori bez trunke prirodnog osvjetljenja mogu biti ugodni, ali za to je potrebno dosta truda. Dakle, pobrinite se da vaš prostor dobija što više prirodnog osvjetljenja, a da vještaško osvjetljenje ne bude napadno.

Takođe, ne potcjenjujte ambijentalnu rasvjetu koja pomaže da se opustite.

Odredite šta vam više odgovara, minimalizam ili maksimalizam?

lijepe skandinavske kuhinje

Minimalizam danas više nije samo sinonim za čiste linije i odsutnost dekoracija, minimalizam u enterijeru danas je prije svega fokusiran na pomni odabir lijepih i značajnih detalja koji zajednički kroje jednu skladnu priču. Sveprisutan je jer je u pitanju svojevrsni povratak tradiciji, a to je ono što kod svih izaziva pozitivan osjećaj.

S druge strane, neki ljudi pretjeraju što rezultuje hladnim i bezličnim prostorom. Maksimalizam je nešto takođe može učiniti da se svaki put kad uđete u kuću oraspoložite. Više o ovom način uređenja pogledajte ovdje.

Uložite u tkanine

cvor jastuk

Svi mi od doma želimo udobnost i ušuškanost, posebno sada kad dolaze hladni dani. Pokušajte zamijeniti tkanine u svom domu: zavjese, jastučiće, prekrivače, ukrasne deke… Ova investicija može u potpunosti promijeniti ambijent doma.