Tirkizna za svjež i moderan enterijer

Bilo da je koristite u kupatilu, kuhinji ili dnevnoj sobi, tirkizna izaziva pozitivne emocije i često je prva asocijacija kada pomislimo na “tropski raj”, pa je možemo shvatiti i kao boju koja odmara od stresa i predstavlja bijeg od ružne stvarnosti.

Tirkizna nastaje miješanjem plave i zelene, pa sadrži i njihove osobine: smirujuću od plave i odmarajuću i osnažujuću od zelene.

Tirkizna boja se veoma dobro slaže s bilo kojom drugom bojom u spektru, a daje dašak uzbuđenja neutralnim tonovima i smeđoj boji, s kojom se izvrsno slaže. Takođe se odlično kombinuje s crvenim i rozim tonovima, a s tamnoplavom bojom stvara klasični morski ugođaj. Oživljava zelene nijanse, a trendi izgleda u kombinaciji sa žutozelenom.

turquoise-theme-living-room

Možete je vidjeti u bojama od blijedoplave ili neboplave, do plave sa zelenim tonovima – ovo vam pruža mogućnost da vašu sobu dekorišete različitim tonovima iste boje. Svijetlotirkizna ili aquamarine biće odlična ako treba da dodate ženstvenost i umirujući osjećaj u vaš prostor, dok će tamnoplava dati živu prefinjenost. Takođe, svijetlotirkizna može biti odlična fokalna tačka, što znači da će privući pažnju svih koji kroče u prostoriju. Tako da, ako treba da naglasite stočić za kafu, obojite ga u tirkizno.

Za svjež izgled vaše sobe koristite tirkiz i zeleno (po mogućnosti svijetlozelenu). Kombinujući tirkiznu i žutu dobićete dvostruki rezultat – umirujući, miran efekat koji stvara tirkizna i podižući, energičan efekat koji stvara žuta. Odlična je za dječju sobu ili jednostavno bilo koju drugu sobu.

tirkizna enterijer

Tirkizna i narandžasta stvoriće stilsku i sportsku atmosferu, koja je energična i osvježavajuća. Najbolja je u sobi za dječaka – jednostavno odličan ambijent za njegovo djetinjstvo.

Ako želite mekanu, ženstvenu atmosferu, onda se oslonite na tirkiznu i svijetlorozu, jer je i ovo smirujuća kombinacija. Za razliku od svijetloroze i tamnoroze, ova kombinacija će dati svjetlucavi retro efekat vašem prostoru.

beautifullove

Plava je boja vodenog elementa i ona je vrlo hladna. Povezana je sa dubinama, čistoćom i slobodom. Nebeskoplava je vrlo lagana boja. Podsjeća nas na maštanje i dobra je za opuštanje i smirivanje živaca. A ljudi koji pate od nesanice i nemira u svijetlo plavoj posteljini i noćnoj odjeći naći će mir i ugodan, opuštajući san.

Tirkizna zrači svježinom i čistoćom, podstiče kreativnost i dobru komunikaciju. Posebno je povoljna za ljude koji se bave poslovima zbog kojih su veliki broj sati pred monitorom, jer smiruje i osvježava.

DSCF9009a The-turquoise-color-makes-the-furniture-looks-so-fun tirkizna bijela