Skriveni kreveti: Idealno rješenje za uštedu prostora

Davno u istoriji bio je sastavni dio namještaja u malim stanovima, a moderniji način življenja istisnuo ga je iz proizvodnje. Danas se vraća u obnovljenom ruhu kao idealno rješenje za uštedu prostora. Živite li u malom stanu, zidni rasklopivi krevet odabir je koji vas može riješiti muke.

Današnji dizajn prati trendove, pa takvi kreveti imaju sasvim nov koncept, vrlo su prilagodljivi i štede prostor. Moguće ih je izvesti u raznim materijalima, a dopuštene su sve kombinacije boja, stilova i veličina. Kreveti mogu biti skriveni u zidnoj niši ili biti dio ormara, a u prostorijama s visokim stropom mogu biti smješteni i iznad glave.

Sobe

Krevet se najčešće izvlači iz ugradnog ormara i kada je zatvoren, s ormarom čini jednu cjelinu. Na tom dijelu može se staviti ogledalo, koje služi funkciji kada je krevet zatvoren. Rješenja ima mnogo i sve je stvar na koji način želite da iskoristite dobijeni slobodni prostor. Zbog toga ovakav krevet zovu još i “pametan” krevet.

skriveni krevet 2

Potrebno je samo nekoliko jednostavnih pokreta i zidni krevet pretvara se u savršeno iskoristiv dio sobe za dnevnu i noćnu namjenu. Primjeren je za svakodnevnu upotrebu, jer ne uslovljava pomicanje ostalog namještaja.

Zidni kreveti mogu biti za jednu osobu ili dvije – kao francuski kreveti. Uglavnom se otvaraju po istom principu, spuštanjem nadolje, po dužini ili po širini kreveta. Dušek je fiksiran za dasku na kojoj leži, a nogice kreveta mogu se izvlačiti iz ugradnog ormara ili mogu biti fiksne.

Zidni krevet se može naći i u radnoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji, a u slučaju kada je to potrebno, takva prostorija može se pretvoriti u sobu za goste. Na taj način možete imati rezervni krevet koji nije često u upotrebi. Zidni kreveti su dobra rješenja i za apartmane, studije, vikendice ili pak za kancelariju.

skriveni krevet 1

 

Dječje sobe i posebno sobe za mlade sigurno su najčešće preuređivane prostorije svakog stana. U njima će se ovakav komad namještaja bez sumnje dobro uklopiti. Sloboda u kreativnom izražavanju izvođača i dobra kombinacija živih boja sigurno će oduševiti mnoge. Lako je u zidnom krevetu obezbijediti i krevete na sprat, te tako u maloj sobi kvalitetno riješiti potrebe i za dva školarca.

Ovdje je najbolje uklopiti ih u ormare, koristiti klizne stijene i tako dodatno osloboditi prostor. Tako će i najmanja soba biti dobro iskorištena, a svako dijete imaće lijepi kutak samo za sebe.

Različit dizajn zidnog kreveta

Kompjuterski krevet radni je naziv kreveta čijim se preklapanjem zidna polica u obliku radnog stola lako pretvara u spavaći krevet za samca. Dnevnim prilagođavanjem ovaj poseban komad namještaja postaje prostrana i praktična radna površina.

Murphy_Wall_Bed

Na njega vjerovatno neće stati veći kompjuterski monitor, ali prenosni računar i fascikle s važnim dokumentima, koji u poslu treba da vam budu pri ruci, naveče nećete morati pospremati i odlagati na drugo mjesto. Preklapanjem ploče u pozadini radnog stola, uz pomoć pneumatskog klipa koji će onemogućiti da radna ploča padne na pod, na vidjelo izlazi dušek pričvršćen na površinu pozadi. Zahvaljujući pneumatskom (plinskom) mehanizmu, krevet je lako izvući i postaviti ga u funkcionalan položaj na odgovoran i bezbjedan način. Radna ploča istovremeno se spušta u donji položaj, do poda, a sve stvari na njoj ostaju pohranjene ispod kreveta. Konačno se nećete osjećati kao da spavate u kancelariji!

Sličnog je dizajna i zidni preklopni krevet na sprat, pospremljen u spremištu na dva nivoa. Ovaj model poslužiće prije svega kako biste povećali prostornost sobe tokom dana, ali za razliku od prethodnog modela, on tokom dana nije praktično iskoristiv.

ro_ef_b70_computer_bed_hr

Dvostruki krevet moguće je pospremiti i sakriti od neželjenih pogleda u svega tridesetak centimetara širok spremnik uz zid. Ovakvo rješenje kreveta na sprat sigurno će zainteresovati roditelje koji glavu razbijaju kako da osmisle prostor male dječje sobe.

Otvaranjem samo donjeg kreveta, uz dodatak mekanog naslona, soba će dobiti korisnu sofu za sjedenje tokom dana ili gledanje televizora u večernjim satima. Krevet je moguće pospremiti, a da se posteljina sa njega ne skida svako jutro, niti je potrebno da je naveče ponovno stavljate.

ulisse_desk_day_press

Više funkcionalnosti pruža multipraktični radni sto s preklopnim velikim krevetom. Ovaj model sličan je onom ukomponovanom uz kompjuterski stolić. Ipak, studentski sto u ovoj varijanti iza sebe skriva pravi bračni krevet. Kada je zidni element postavljen u radni oblik, pozadinu radnog stola čini visoka stijena s policom.

Vertikalno zakretni mehanizam omogućava da se veliki krevet preko dana sakrije iza police s knjigama i preklopnog radnog stola. Preko dana osjećaćete se kao u studentskoj učionici u sklopu biblioteke, a preklapanjem stolića uz policu i njenim laganim okretom oko centralne ose, polica će ostati sakrivena u ormaru iz kojeg na vidjelo izlazi veliki preklopni krevet. Idealno rješenje za studentske sobe, ali i dnevni boravak u manjim stanovima.

skriveni krevet 12 skriveni krevet 11 krevet