Sve nijanse zelene i kako ih koristiti u uređenju enterijera

sve nijanse zelene

Zelena boja je boja godine, što i nije veliko iznenađenje jer su je uticajne svjetske pulikacije o uređenju i dizajnu proglasile “novom neutralnom bojom koja ide uz sve”.

Možemo je sažeti u jednoj riječi – svestranost. Kako dizajneri enterijera kažu, zelena je poput male crne haljine, može se kombinovati s brojnim bojama. Najbolje od svega je što možete izabrati brojne nijanse zelene.

Boja može stvoriti energičan prostor kada se kombinuje sa drugim živim nijansama, ali može stvoriti i sofisticiran prostor kad je u kombinaciji s ostalim klasičnim neutralnim bojama, poput bijele, crne ili smeđe.

Izaberite pravu nijansu

Kako biste pronašli savršenu nijansu zelene, morate u obzir uzeti kakav izgled želite i kako se želite osjećati. Svaka nijansa zelene budi drugačije raspoloženje.

Maslinasti tonovi su ugodni i rustikalni, žuto-zeleni su energični i moderni, plavo-zeleni su umirujući, dok je boja trave osvježavajuća.

zelena uredjenje doma

Neki dizajneri enterijera savjetuju izbjegavanje nekih nijansi, poput fluorescentnozelene ili svijetlozelene, ali s tim se ne slažu svi. Trik nije u tome da izbjegavate neke nijanse, nego da ih znate dobro iskoristiti i iskombinovati.

Na primjer, ne želite zelenu nijansu trave sa zelenom nijansom mahovine, jer će tonovi biti u “negativnom kontrastu”, ali svaka boja posebno može stvoriti ugodnu atmosferu.

Ovdje možete pogledati kako koristiti popularnu nijasu Greenery u uređenju, a u nastvaku slijede osnovni savjeti za korištenje svake nijasne zelene.

Boja zelene jabuke

Boja zelene jabuke je čista, podiže prostor i daje mu posebnu udobnost, te vaš dom pretvara u umirujuće utočište. Spada u fleksibilne boje koje se mogu koristiti u raznim prostorima, od kuhinje i kupatila do spavaće i dnevne sobe.

boja zelene jabuke

Takođe je dobar izbor za otvorene prostore u kojima stanari obične žele jednu boju koja će sjediniti sve prostorije, jer nije jako izražajna.

Koristi li se u kombinaciji sa svijetlim drvenim tonovima i bijelom daće svježu i čistu vibraciju. Boja zelene jabuke, zbog svoje svjetline i trunke tople žute boje koju sadrži u sebi, odličan je izbor i za prostorije u koje ne dopire mnogo prirodnog svjetla.

zeleni zidovi u domu

Koristite je i uz dekorativne elemente jačih boja, poput crveno-narandžaste ili plave.

Boja limete

Kada je u pitanju uređenje doma, limetazelena nije prva boja koja odmah pada na pamet kao boja kojom želite da uredite vaš životni prostor, ali ipak se mora priznati da ova boja donosi svjetlo, svježinu i zabavu.

Pri definisanju limetazelene, mora se uzeti malo slobode, jer boja može da varira od svijetlih, blijedozelenih nijansi do tamnih.

limeta zelena

Ova boja je vrlo inspirativna, pogotovo u kuhinji, ali naravno ne prija svakome. U kuhinji ona može da zauzme čitave površine, poput kuhinjskih elemenata ili zidova, pločica na podu ili zidu.

Ukoliko vam ne prija mnogo ove boje, odlučite se da imate nekoliko detalja, kao na primjer neke komade posuđa ili aparat u kuhinji.

Smaragdna

O ovoj boji je sve rečeno već prošle godine, kada je bila hit boja godine. Ova bogata boja predstavlja ravnotežu i sklad i možete je koristiti u svakom kutku svog doma.

smaragdna

Smaragdnozelena prosto zrači smirenošću i spokojem, pa nas enterijer u ovoj boji opušta. Ispunjeni osjećajem mira, balansa i harmonije, učiniće da se mislima preselite u prirodu i da se osjetite bezbjedno i zaštićeno.

Smaragdnozelena u svojoj osnovi sadrži više žute nego uobičajeno, pa nas samim tim podstiče na osvježenje i nove početke. Međutim, ne dajte se zavarati.

smaragdno zelena u enterijeru

Zbog svoje punoće i elegentnosti kojom zrači, ova bogata boja će doprinijeti da vaš prostor oplemenite i učinite ga luksuznim.

Maslinasta

Maslinasta nije veoma moderna boja u uređenju enterijera. Osamdesetih godina je bila aktuelna prije svega kao boja garnitura za dnevne sobe, čini se uvijek od pliša ili somota.

maslinasta u enterijeru

Ona se divno slaže s trešnjinim drvetom, odnosno svim toplijim nijansama drveta.

Kao i u oblačenju, treba izbjegavati kombinovanje ove boje s crvenom, a uklopiće se u enterijer u kojem su zidovi, zavjese ili tepisi tople bež boje.

maslinasta

Ova boja najbolje pristaje kuhinji. Već smo pominjali da hladne boje smanjuju apetit, a njena veza s Mediteranom, morem i visokim temperaturama čini da kuhinja u kojoj prevladavaju maslinasta i bijela odiše čistoćom i dobrim ukusom.

Mintzelena

mint zelena u enterijeru

Umirujuća i nježna, mintzelena je osvježavajuća promjena od klasičnih boja. Idealna je za dječje sobe, i za djevojčice i za dječake. Odlično se slaže s bojom čokolade i emajliranim površinama boje slonove kosti.

Design88-Mint1

Kombinacije sa zelenom

Ako je zelena nova neutralna boja, koje je boje najbolje kombinovati s njom? Njena ljepota je zapravo u mogućnosti korištenja velikog raspona nijansi s gotovo svim drugim bojama. Neki od favorita su kombinacije smaragdnozelene, lakirano crnih i tirkiznih detalja kako bi se stvorila živopisna soba.

kako kombinovati zelenu

Limeta + ružičasta

Zelena nijansa palme + tamnonarandžasta

Irskozelena (Kelly) + mornarskoplava + bijela

Svijetla aqua nijansa + boja maline

Zelena u nijansi kadulje + srebrna