Boje u službi kreiranja različitih efekata u prostoru

Optičke iluzije počivaju na igri boja, veličinom, svjetlom, oblikom i perspektivom posmatrača, što uzrokuje slikom drugačijom od realne. Iako se optičke igre koriste kao zabava i “vježbanje mozga” one mogu biti zapravo jako korisne u uređenju prostora.

Ovdje mislimo na korištenje boja, prvenstveno onih za zidove, kako biste stvorili efekat većeg, toplijeg, svjetlijeg, podijeljenog… prostora.

Ista boja može izgledati potpuno drugačije ako se nalazi na različitim površinama i pozadinama, a dovoljno je i da je jedan dio boje samo drugačije nanesen, kako bi mozak drugačije percipirao čitav prostor.

Hodnik

hodnik

Uske i dugačke hodnike, baš kao i preuske sobe, proširićete tako što ćete jedan od dva dugačka zida obojiti u tamnu ili tamniju boju, dok ostale ostavite u svjetlijim nijansama. To pravilo važi za sve male prostore u koje želite unijeti boje.

Visoki plafoni

U stanovima sa visokim plafonima zidove nemojte bojiti do spoja sa plafonom, već granicu spustite niže: zid visine 3m bojite do visine od 2,70m, a na visinu od 3,80m bojenje završite na 3,30m.

farbanje visokih plafona

Tako ćete vertikalno uravnotežiti prostor i optički ga “spustiti”. U suprotnom, ukoliko obojite zid do spoja sa plafonom, soba će biti još viša.

Niski plafoni

Slično pravilo važi i za preniske plafone: ako su vam plafonovi u stanu niži od 2,40m zidove obojite do visine od oko 1,50m – 1,70m, odnosno do otprilike malo iznad polovine visine zida.

bojenje niski plafoni

Tako ćete postići iluziju visine. Iluziju visine postižete i vertikalnim prugama – odlično za preniske prostore. Horizontalnim prugama snizićete previsoke plafonove.

Potkrovlje

Ukoliko živite u potkrovlju nikako nemojte kosi krov bojiti u tamne ili intenzivne boje – tako riskirate da dobije na težini, na vidljivosti i da suviše dominiraju prostorom.

boje za potkrovlje

Ukoliko želite da postignete elegantan i smirujući utisak, ograničite paletu na srodne boje istog intenziteta, ili upotrebite jednu boju u više nijansi. A ako baš želite unijeti tamnije boje u potkrovlje obojite vertikalni zidove ili nalijepite tapete sa efektnim uzorkom.

Vizuelno razdvajanje zona

Različite zone u jednoj prostoriji uvijek je bolje razdvojiti, poput trpezarijskog dijela od ostatka dnevne sobe, radnog stola od ostatka dnevne ili spavaće sobe…

vizuelno odvajanje prostora bojom

U malim prostorima boje su posebno prigodne za odvajanje zona različitih funkcija. Tako drugačijom, kontrastnom bojom možete obojiti zid na koji se naslanja trpezarijski ili radni sto, ili pak pod u vidu podne prostirke upečatljive boje.

Kombinovanje boja

Ukoliko kombinujete analogne boje (na primjer smaragdno zelenu i tirkiznu) stvarate harmonični kolorizam.

analogna sema boja

Ukoliko kombinujete komplementarne boje (na primjer crvenu i zelenu) uz izraziti kontrast stvarate intenzivnu optičku igru.

komplementarne boje u prostoru

Tamne i intenzivne boje mogu posvjetliti u sunčanom okruženju, zato pazite da kupujete boju od kvalitetnog proizvođača.

Ako ne želite preplaviti stan bojama, ali ne želite ih se ni odreći, u svakoj sobi stvorite dominantan zid: odredite koja boja će biti dominantna, na primjer crvena, i obojite jedan zid ili dio zida, a u istoj toj boji opremite enterijer detaljima poput ukrasnih jastuka, vaza, okvira za slike itd.

Sve ostalo neka bude u ujednačenoj tonskoj skali neke druge boje, po mogućnosti neutralne (uz crvenu kao dominantnu to bi bili sivi ili bež tonovi). Za dominantan zid odaberite raskošnu boju, jer on će privlačiti poglede, pa neka ih privlači na najbolji mogući način.

dominatna boja u prostoru

Ukoliko namjeravate obojiti zid u dvije boje, i to jednu iznad druge, jedna na donjoj polovini zida, druga na gornjoj, pravilo je da donja bude tamnija, a gornja svjetlija. Neka donja boja zauzima zid do visine od 1m.

zid u dvije boje

Ako se odlučite za kolorističku varijantu (umjesto tamnije i svjetlije nijanse iste boje), dvije različite boje uspješno ćete razdvojiti uskom trakom bijele boje širine papirnog selotejpa koji ih je razdvajao tokom bojenja.

Čitav stan optički ćete povezati ako, bez obzira za koliko ste se boja odlučili, jednu od tih boja upotrebite kao detalj u svim prostorijama.