Sve ljepote meksičke arhitekture

Ova nevjerovatna kuća pod nazivom Casa Ojiva smještena je na vrhu brda u meksičkom gradu San Huan del Riju, i predstavlja netaknutu oazu koja će svakom gostu obezbjediti mir i relaksaciju…

U pitanju je projekat planiran za par koji želi da pobjegne od užurbanog grada i bude okružen pejzažom divljine, rijeka i zvjezdanih noći. Nesvakidašnja građevina na vrhu brda je rođena kao ponovna veza između čovjeka i prirode, transformišući gotički prednji luk u dva lista koja izlaze iz glavne fasade i projektuju se prema zadnjem dijelu kuće.

 

 

Ovi betonski listovi koji uokviruju glavni ulaz sastoje se od suvih grana koje se prožimaju kroz sredinu listova formirajući element sličan rešetki koja istovremeno služi i kao zaštita i kao teksturni element za fasadu. Završne obrade kuće bile su inspirisane nesavršenošću ljepote koja dozvoljava sirovi originalni materijal bez fizičkih izmena.

Beton i drvo su preovlađujući materijali u ovom projektu, gdje prvi stvara različite teksture, a drugi – kao stabla, grane i kamene ploče, dobija se direktno sa postojeće lokacije. Upravo zbog te jedinstvene geografske lokacije odlučeno je da se koriste materijali iz okoline koji su zauzvrat bili usklađeni sa okruženjem i prijateljski raspoloženi prema životnoj sredini.
Za dizajn enterijera odabrane su neutralne bež, sive i crne nijanse koje takođe poštuju boje prirode kao što su promjenljive boje neba, fauna i flora. Žive boje odvlače pažnju od majke zemlje, a neutralne boje omogućavaju poigravanje teksturama materijala kako bi se stvorio veći vizuelni utisak i dubina prostora. Akcenti dekora uključuju vunenu ćebad, teksturirane presvlake, meksičke ukrase i skulpturalni komad kuhinjskog ostrva koji ima usidren kamen na lijevoj strani.

Arhitektonski program kuće sastoji se od otvorenog tlocrta, apartmana sa bračnim krevetom, dvije ležaljke, potpuno opremljene kuhinje sa ostrvom, i kupatila sa tušem i kadom. Svaka oblast vizuelno završava u prozoru koji uokviruje impresivni pejzaž. Dodajmo i to da đakuzi neobičnog oblika smišljeno zauzima centar velike terase kako bi stanare pozvao da uživaju u toplim zvjezdanim noćima.

MOJ ENTERIJER