Sportom mijenjamo dijabetes: Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje čovjeka

Fizička aktivnost ima fundamentalnu ulogu u održavanju zdravlja čovjeka. Veći nivo svakodnevne fizičke aktivnosti, značajno smanjuje rizik obolijevanja od brojnih bolesti kao što su: šećerna bolest, bolesti srca i krvnih sudova, pojedini oblici malignih oboljenja, gojaznost, astma, osteoporoza i druge.

Dobrobiti bavljenja sportskim aktivnostima u održavanju fizičkog i psihičkog zdravlja čovjeka su mnogobrojni:

1. Uslijed povećanog kalorijskog utroška redovna fizička aktivnost omogućava održavanje optimalne tjelesne mase, spriječavanje gojaznosti i slično.

2. Redovna fizička aktivnost poboljšava sposobnosti kardio-respiratornog sistema što omogućava lakše obavljanje dnevnih profesionalnih i drugih poslova, sa više učinkovitosti.

3. Kroz duže vrijeme redovno bavljenje sportskim aktivnostima vodi smanjenju krvnog pritiska, smanjenju nivoa masnoća i šećera u krvi.

4. Svakodnevna fizička aktivnost jača mišićnu snagu i izdržljivost mišića što omogućava lakše obavljanje svakodnevnih fizičkih radnji bez stresa i pretjeranog zamora.

5. Jačanjem koštanih struktura, kao i povećanjem fleksibilnosti zglobova sprječavaju se povrede koštano-mišićnog sistema, što je od posebnog značaja u zreloj životnoj dobi.

6. Redovna fizička aktivnost vodi i poboljšanju koordinacije, ravnoteže i izdržljivost.

7. U toku fizičke aktivnosti u moždanim stanicama oslobađaju se tvari (endorfini) koji imaju važne, dugoročne efekte na psihičko zdravlje čovjeka. Redovno bavljenje sportom povećava nivo samopouzdanja, oslobađa napetosti i stresa i poboljšava opšte raspoloženje, povećava sposobnost koncentracije i učenja i dr.

 

SMD

Imajući u vidu navedene benefite sasvim je jasno zašto se neaktivni (sedentarni) stil života svrstava u jedne od najvažnijh uzroka nastanka brojnih bolesti današnjeg modernog društva, a među kojima je posebno značajna šećerna bolest.

Fizička aktivnost, a tim i sportski trening može biti: aerobni i anaerobni. Aerobni trening obuhvata aktivnosti koje traju duže vrijeme i za koje je potrebno obezbjediti adekvatnu dopremu kisika. Anaerobne aktivnosti mogu biti jako intenzivne i ne zahtjevaju dopremu kisika zbog čega traju znatno kraće.

Vrlo je važno napomenuti da termin fizičke ili tjelesne aktivnosti treba razlikovati od termina vježbanja ili sporta. I fizička aktivnost i vježbanje uključuju pokrete tijela uzrokovane kontrakcijom skeletnih mišića koji rezultiraju manjim ili većim energetskim utroškom. I fizička aktivnost i vježbanje su pozitivno povezani s poboljšanjem tjelesnih sposbnosti.

Međutim, za razliku od fizičke aktivnosti, vježbanje ili sport je planirana, strukturirana i ponavljana aktivnost koja ima za cilj poboljšanje ili održavanje komponenti fizičke kondicije. U tom kontekstu, fizička aktivnost se odnosi na cjelokupni životni stil i u sebi uključuje sve oblike svakodnevne fizičke aktivnosti: od kućanskih poslova, fizičke aktivnost u toku brige o djetetu ili odrasloj osobi, hodanje do mjesta rada i slično, do vježbanja kao organiziranog i struktuiranog oblika fizičke aktivnosti.

Sponzor članka: NN_2c_CMYK_Uncoated