Studenti iz Beograda osmislili komfornu pustinjsku kuću

twist-box-solar-dechlaton

Idejno rešenje objekta nazvanog „twist box”, površine 64 kvadrata, jedno je od pobjednika međunarodnog arhitektonskog takmičenja koje su organizovali Ujedinjeni Arapski Emirati, a koje je osmislio tim studenata Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, javlja Politika.

Takmičenje „Solar Decathlon Middle East 2018” je međunarodno takmičenje univerziteta iz cijelog svijeta u projektovanju, izgradnji i eksploataciji energetski samoodrživih kuća koje koriste solarnu energiju kao jedini energetski izvor i opremljene su svim tehnologijama koje pružaju maksimalnu energetsku efikasnost.

Već naredne godine u Beogradu osvanuće šator-kuća napravljena od drveta i tekstila nazvana „twist box”, a onda će, rastavljena u dijelove, biti transportovana u Dubai gdje će rame uz rame stajati sa objektima ostalih univerziteta koji su obezbijedili svoje mjesto u finalu ovog prestižnog takmičenja.

Nemanja Brzaković, vođa tima studenata arhitekture objasnio je za Politiku šta je zapravo “twist box”.

“To je objekat za stanovanje koji treba da bude spoj tradicionalne jednostavne drvene konstrukcije i savremene forme i fasade. Biće opremljen sistemom za proizvodnju energije putem solarnih ploča, sistemom za snadbijevanje vodom i prečišćavanje vode, rashladnim sistemom…

Ispunili smo uslove organizatora takmičenja, a to je da uvažimo podneblje i istorijsku i kulturološku podlogu na kojoj će se objekat nalaziti. Htjeli smo da pomjerimo granice arhitekture i zaintrigiramo žiri. Za dvije godine u Dubaiju ćemo znati da li smo uspjeli” kazao je Brzaković.

Studenti su objasnili da dizajn objekta počiva na potrebi da se nepovoljni uticaj klimatskih uslova u što manjoj mjeri odrazi na komfor u samoj kućici površine 64 kvadratna metra.

Zanimljivo je da unutrašnji prostor objekta posjeduje fiksnu zonu, koja obuhvata kupatilo i kuhinju, i zonu otvorenog prostora sa pomjerljivim tekstilnim pregradama, što praktično znači da će budući stanari po želji moći da mijenjaju raspored prostorija.

 

Foto: arh.bg