String: Skandinavski pioniri modularnih sistema polica

“Forma prati funkciju.” Sa ove tri reči, arhitekta iz Čikaga Louis Sullivan (1854-1924) uticao je na bezbroj drugih arhitekata i dizajnera u 19. i 20. vijeku, inspirišući njemačku školu Bauhaus, kao i skandinavski dizajn sredinom 20. vijeka. Nisse i Kajsa Strinning su dizajnirali poznati String sistem polica.

 

MARCUS LAWETT

 

Sistem polica je rezultat pametne marketinške ideje izdavačke kuće Bonnier, koja je 1949. godine raspisala konkurs za dizajn najbolje police za knjige, koja bi potom bila proizvedena. Zahtjevi su bili da polica treba biti pristupačna, lagana i laka za sklapanje. Nisse Strinning je oduvijek imao oko za ono što je ljudima potrebno, čak i ako to sami nisu znali – a njegova supruga Kajsa je već dugo imala na umu sjeme police String. Na kraju, dizajn koji je prijavila na konkurs imao je još jednu odlučujuću prednost: polica, čija se osnovna konstrukcija sastojala od dva okvira merdevina i nekoliko drvenih dasaka, mogla se individualno podešavati i sastavljati. Danas standardna karakteristika; u to vrijeme, otkrovenje. Kao što je Bonnier na kraju reklamirao: “Polica za knjige koja raste s vašom kolekcijom.”

 

Od početne String police, Strinnings su ubrzo razvili čitav asortiman s različitim funkcionalnim elementima i dodacima, koji se i danas mogu naći u svakoj sobi, domu ili kancelariji. Godine 1952. UN su naredile String police za njihovo sjedište u New Yorku; 1960-ih je bio najprodavaniji skandinavski namještaj u Njemačkoj; a od 1979. godine sistem regala u nizu je dio stalne zbirke Švedskog nacionalnog muzeja.