Stolica za ljuljanje – kraljica opuštanja

stolica-za-ljuljanje

Blago njihanje naprijed i nazad dok sjedite zavaljeni u udobnoj stolici i osjećaj umirujućeg efekta je nešto u čemu ste bar jednom uživali. I možda ste baš tada pomislili kako je dobro imati stolicu za ljuljanje.

Stolica za ljuljanje je komad namještaja čija popularnost raste od trenutka kada se prvi put pojavila. Ako je stolica kraljica među namještajem, onda je stolica za ljuljanje kraljica među stolicama za opuštanje.

Neki izvori tvrde da je njen izumitelj niko drugi nego Benjamin Franklin, ali za to ne postoje nikakvi pisani dokazi. Iako se u Evropi najvjerovatnije pojavila još u 15. vijeku, postaje popularna tek u 18. vijeku u Americi, uglavnom kao baštenski komad namještaja.

Uvijek inspirativna

Od onda pa do danas njen osnovni izgled se nije previše mijenjao iako je uvijek dobra motivacija i inspiracija mnogobrojnim dizajnerima.

Stolica za ljuljanje je izgledom obična stolica čije su noge povezane sa dvije zakrivljene skije. Premještajući težinu tijela naprijed – nazad ili se lagano odgurujući, ostvarujemo blago njihanje koje kod većine ljudi stvara osjećaj ugode i opuštenosti.

Prve stolice za ljuljanje su izrađivane ručno, uglavnom od tikovine, kedra, pruća ili hrasta. Međutim, zahvaljujući udobnosti i relaksirajućem učinku koji su pružale, njihov dizajn se razvijao. Vrlo brzo stiču popularnost i nalaze se u domovima pripadnika više klase.

moderna-stolica-za-ljuljanje

Različiti stilovi

Kako i u proizvodnji ostalog namještaja, tako i kod stolica za ljuljanje postoje različiti stilovi i načini proizvodnje. Revoluciju u proizvodnji donio je njemački proizvođač namještaja “Thonet”, koji je usavršio način obrade drveta uz pomoć vruće pare, tako da se isto moglo savijati, čime su dobijana različita zakrivljenja, što je pružalo neslućene mogućnosti u dizajnu.

Najčešći materijal od kojeg se prave stolice za ljuljanje je drvo iako se danas koriste i drugi, moderniji materijali kao što su plastika i različiti metali. Takve stolice su veoma praktične za vanjsku upotrebu jer vremenske (ne)prilike ne utiču na njih.

stolica

Namjena i materijali za izradu

Funkcionalnost i upotreba stolice za ljuljanje su neupitni. Može biti sastavni dio dnevnog boravka u omiljenom kutku za čitanje ili gledanje televizije, a može biti i neizostavni dio spavaće sobe.

Mnoštvo oblika i materijala od kojih se prave garantuju da svako može pronaći savršenu stolicu samo za sebe.

Stolica za ljuljanje savršena je i za dječje sobe. Pruža mogućnost majkama da sjedeći u njoj uljuljkuju bebe u san ili ih hrane, te da se relaksiraju dok čitaju priče za laku noć.

Takođe, upotreba savremenih materijala za proizvodnju dozvoljava veće mogućnosti u domenu dizajna stolice te se danas ove “ljuljajuće dame” mogu pronaći u mnogo različitih oblika.

stolica-za-ljuljanje-2