Sto za kafu sa električnim kaminom

Vatra i svjetlost su uvijek bili u centru domova, bilo da se radi o televizoru ili kaminu. 

yankodesign.com

Kamini su, naravno, ovih dana postali manje praktični, a njihovo odsustvo iz mnogih domova takođe je dovelo do promjene u porodičnoj interakciji.

„Ognjište i dom“ je fraza koja i danas ima neko značenje, a dizajner Maks Barton vraća taj davno zaboravljeni središnji dio doma čineći ga ne samo praktičnijim, već i sigurnijim.

Ognjište je vjekovima u domovima pružalo ne samo toplotu, već i vatru za kuvanje porodičnog obroka. Zbog tih životno bitnih funkcija, ognjište je takođe postalo žarište gdje se porodica okuplja i povezuje uz toplu vatru i hranu. Ove praktične i društvene funkcije dizajner Maks Barton želi da vrati u moderna domaćinstva sa stočićem za kafu odgovarajućeg naziva „Hearth“.

Na prvi pogled izgleda kao moderan sto sa crnom pločom i postoljem. Čak i u ovom „uspavanom“ stanju, već funkcioniše kao preljep komad namještaja oko kog će se okupiti ukućani, ali to je samo početak čitave ove priče.

yankodesign.com

Okrenite tetmostat u smjeru kazaljke na satu i koso peraje na dnu se otvara, otkrivajući električni kamin u unutrašnjosti stočića. Kada se otvori, ognjište usisava vazduh iz skrivenih kanala na svojoj donjoj strani, a zatim izbacuje topli vazduh, zagrevajući cijelu prostoriju ravnomjerno u svim pravcima.

Sjaj koji dolazi iz unutrašnjeg grijača definitivno pruža toplu i meku svjetlost koja djeluje kao otvoreni poziv za porodice i prijatelje da se zbliže i povežu jedni s drugima, baš kao što su ljudi u drevnim vremenima radili u hladnim zimskim danima.