Stari silos pretvoren u nesvakidašnju zaobljenu kuću

Mladi arhitekta Christoph Kaiser uspio je da od starog silosa stvori modernu malu kuću za sebe i svoju suprugu.

Kaiser je ovaj silos iz 1955. godine kupio u rastavljenom obliku i u prikolici kamioneta dovezao ga na mjesto ugradnje – njegovu sadašnju adresu u Feniksu. Glavni radovi odvijali su se tokom procesa ponovnog montiranja silosa, kada su u njega ugrađeni prozori i vrata.

Spoljašnjost silosa, odnosno nove kuće ostala je u bijeloj boji čime su ispoštovani ruralni predjeli Arizone.

silos-kuca-feat-726x400

Kako u “konzervi” ne bi bilo hladno, između postojeće valovite opne silosa i novih zidova kuće sa unutrašnje strane ugrađena je izolacija od 10cm.

SilosKuća03-630x421

Arhitekta je pametnim rješenjima uspeo da iskoristi svaki centimetar ovog nekadašnjeg malog skladišta za žito. Funkcija je maksimalno prilagođena kružnoj formi.

SilosKuća06-630x447 - Copy

Kako je unutrašnjost ove kuće otvorenog koncepta i pretežno u drvetu, sve djeluje kao jedan veliki komad namještaja. Troškove uređenja enterijera smanjeni su korištenjem rabljenog drveta oraha koje je primarni materijal ovog enteriejra. Od ovog drveta izrađen je i veliki dio namještaja u kući.

SilosKuća05-630x420

U prizemnoj zoni smještena je kuhinja zajedno s manjim dnevnim boravkom. Blago spiralnim stepeništem penje se u spavaću zonu, koja je dobija svjetlo preko svjetlarnika postavljenog na vrhu nekadašnjeg silosa.

SilosKuća01-630x533

Pametnim dizajnom i recikliranim materijalom moguće je stvoriti funkcionalnu i nesvakidašnju kuću.

Izvor – gradnja.rs