Hit kombinacija jeseni

Iako ih je vrlo teško pratiti, u dizajnu enterijera kao i u modi, svaka sezona nosi neke hit komade, boje i tkanine.

Iako je jesen godišnje doba tokom kojeg se, poslije rashladnih i živahnih tonova, vraćamo onim toplim i domaćinskim, podsjetimo se moći boje čija raskoš nikada ne blijedi, indigo plave.

 se vratila u enterijere nakon skoro 15 godina. Nekada zaboravljena, sada je sve češće možemo videti kako u stambenim tako i u poslovnim prostorima.

Kao apsolutni hit ove sezone strani dizajneri pored indigo plavu, ističu sivu, boju senfa i opeke.

Moćna i misteriozna

Indigo, čak i samo ime zvuči moćno, misteriozno, klasično… kao jazz melodija Duke Ellimgtona “Mood Indigo”. Boja, kao i pjesma, je klasični hit. Mnoge asocira na egzotiku, s obzirom da potiče iz Indije. Možda zato i ne prestaje da inspiriše dizajnere rezultirajući uvijek nekim novim, zanimljivim rješenjima.

Bogata, puna, dramatična, indigo plava je boja koja se provlači kroz različite vremenske periode i stilove. Na spektru boja se nalazi između plave i ljubičaste.

Moć ove boje varira u zavosnosti od toga kako se koristi. Ako je koristite u detaljima, može “podići” atmsferu čitavog prostora. Ali, ako je neoprezno koristite na većim površinama može izgledati turobno i mračno. Međutim, to ne znači da se prostori ne mogu uređivati tematski u indigo plavom. Na primjer, prostore koji su arhitektosnki jednostavni, indigo plava će učiniti drugačijim i zanimljivijim.


pottery-barn-living-room

cambria-pile

blue-velvet-sofa-french-by-design

Kombinacija sezone

Indigo plava nije boja za svaki prostor. Da biste je koristili, pa čak i za akcentovanje detalja, predhodno trebate promišljeno izabrati kombinaciju boja.

Ovogodišnji jesenji hit je kombinacija indigo plave i sive. O sivoj se već sve zna. Ta “nova crna” je postala temeljna neutralna boja u prostoru. Sve nijanse su prihvatljive, od tamnije i dramatične do svjetlije i prozračne. Sive tonove možete učiniti i toplijim i hladnijim, pažljivo im dodavajući suprotne nijanse. Dobrodošla je u bilo koju prostoriju od hodnika, kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka, pa do spavaće sobe.

midcentury-navy-bedroom

Kombinacija sive i indigo plave oličenje je elegancije, odlučnosti i jasno definisanog stila. Pomalo „muška“ a istovremeno snažna i suptilna. Ovo je kombinacija koja se lako uklapa u atmosferu stana, te na individualan način „grli“ prostoriju i stvara vibrirajuću atmosferu.

felicia--decor-EDC-03-13-8-xln

Ovisno o načinu upotreba boje, dom može dobiti pomalo pop, eklektičan, čisto moderan ili vintage duh.

Ova kombinacija iako jako snažna ne isključuje ostale boje. Svjetlije nijanse plave se takođe mogu uključiti u ovaj sklop, a ne može se pogriješiti is a crnom i bijelom.

Nekoliko savjeta za primjenu indigo plave

– Nemojte se plašiti jakih boja. Ipak, ako želite indigo plavu na zidova jednostavnije rješenje je da zalijepite tapetu u toj boji. Nju ćete najlakše skinuti ako vam se rezultat ne svidi.

– Iako hladna, ovu boju možete koristit u prostorijama ili zonama prostorija koje služe za odmaranje, poput biblioteke ili prostorije u kojoj gledate TV.

– Ne morate je koristit samo za zidove ili detalje. Možda bi bilo zanimljivije da je iskoristite na tv kabinetu, kafe stoliću ili predimenzioniranoj lampi ili lusteru.

– Za vintage šarm koristite porecalansko poruđe, vaze, zdjele sa indigo motivima.

– Eksperimentišite! Ima toliko dobrih, a neočekivanih kombinacija. Individualnost je takođe na cijeni.

neutral-blue

home-decorating-ED0110-Shopping-03-lgn

framed-indigo-scarves-Image-via-pop-sugar