Stara stolarska radionica pretvorena u moderan stan

Stara stolarska radionica u Barceloni nedavno je dobila sasvim novi izgled za koji su zaslužni dizajneri kompanije FFWD Arquitectes, koji su od oronule radionice napravili stan i studio/mjesto za goste sa odvojenim ulazima.

Pogledajte kako je unutrašnjost izgledala prije renoviranja.

prije-renoviranja

Ovo je izgled studija nakon radova prilikom kojih su ostavljeni originalni detalji poput zidova i plafona ali uz dodatak novog betonskog poda, ambarskih vrata i kupatila.

poslije-radova

Klizna ambarska vrata odvajaju spavaću sobu i kupatilo od ostatka prostora.

klizna-ambarska-vrata

Upečatljiv kontrast u spavaćoj sobi čini bijeli zid u kombinaciji sa originalnim zidom od cigle i kamena. Spavaća soba skriva i ugradbeni ormar sa mnogo prostora za odjeću.

spavaca-soba

spavaca-soba-3

Mali tuš ograđen je staklom što daje privid prostranijeg kupatila, a u tu svrhu tu je i metalni plafon i velika ogledala koja reflektuju svjetlost.  I u kupatilu je ostavljen dio originalnog zida.

kupatilo

kupatilo-2

Kuhinja je smještena u fukusnom dijelu stana. Veliko središnje kuhinjsko ostrvo pruža dosta radnog prostora a sivo drvo u paru sa betonom stvara savremeni izgled.

kuhinja

kuhinja-2

kuhinja-3

Dnevni boravak u kojem je ugrađena betonska sofa nalazi se na nižem nivou u odnosu na kuninju. Sofa ima šarene tapacirane jastuke ispod kojih se nalazi prostor za skladištenje.

dnevna-soba

dnevna-soba-2

Na staklenim vratima koja vode u vrt dodata je dekorativna čelična mreža radi dodatne sigurnosti.

vrata

vrata-2

 

contemporist.com

Foto: David Benito Cortázar