Ovako izgleda stan Nede Arnerić

Odmah iza hrama svetog Save, s jedne strane ulice su nove moderne zgrade. Božanstveni balkoni, ogromni prozori… U posljednjoj u nizu novih zgrada, od prije desetak dana živi i glumica Neda Arnerić sa suprugom, doktorom Miletom Mešterovićem, i njihovim psom Pajom.

Iz stare kuće u kojoj je živjela, a koja je zidana na početku prošlog vijeka, Neda i njen suprug preselili su se u novi stan, gdje su donijeli vrlo malo stvari.

“Sada je na temelju naše stare kuće nikla ova naša zgrada. Ovo je bio najljepši kraj Vračara, ja sam se svojevremeno borila, naivna ja, za očuvanje starog Vračara. Išla sam od vrata do vrata da skupljam potpise da sve stare kuće ostanu onakve kakve jesu. Naša kuća bila je prelijepa, zidana je početkom prošlog vijeka, mi smo je divno restaurirali, a onda je počela ova gradnja, brzina…

stan-nede-arneric-11

Potreba za životnim prostorom sve je veća, sve nas je više ovde u Beogradu, počele su da niču oko mene novogradnje, i jednog trenutka više nismo vidjeli nebo od silnih zgrada. Moj papir za očuvanje starog Vračara je otpao i morala sam da podlegnem pristiscima vremena. Kuća je srušena i mi smo na temeljima te kuće podigli ovu zgradu. Sada je ovdje nešto novo i drugačije, a budući da su nam i godine malo ozbiljnije, bolje je da smo u stanu nego u kući.

stan-nede-arneric

Imamo lift i malo je manje problematično za održavanje. Jedino Paja pati, jer nema više baštu. Ovo je za njega novo, da izlazi među druge pse. Ma, u svakom slučaju, promjena stana ipak je jedna prekretnica. Uvijek sam govorila da je čovjek bez svog stana čovjek bez ličnosti i tako je i bilo dok nisam pre 36-37 godina ostvarila svoje potkrovlje. I evo, sada sam ponovo u potkrovlju. Čekali smo godinu i po dana da se ova zgrada napravi. Bila sam blizu depresije koliko me je sve to pogađalo i koliko ne volim selidbe i promjene. Ja sam Rak u horoskopu, a rakovi su vezani za kuću i kućni su tipovi. Bilo mi je baš teško dok se ovo pravilo i dok se konačno prije deset dana nismo uselili. Sada sam se popela na četvrti sprat. Poslije mraka koji je zavladao u staroj kući, zbog svih tih zgrada okolo, došli smo ovdje gdje su ogromni prozori i odakle vidimo cijeli hram. Ranije sam odozdo mogla da gledam samo kupole, a sada ga vidimo cijelog. I treba čovjek u ovim godinama da ide malo više, bliže kosmosu “, šali se Neda.

neda-arneric-stan-2

Cijeli stan moderno je dizajniran. Od starog stilskog namještaja iz kuće ostala je samo jedna fotelja i nešto slika. Čak su i slike na zidovima modernističke, djela mladih autora.

“Bratanica moga supruga sredila nam je stan. Ona je uradila enterijer i napravila je sjajan posao. Ja sama ne bih to umijela. Znala bih da treba da se iskoristi prostor ispod stepeništa, da mi treba gelender i maska za radijator, ali ne bih znala kako to, šta… Moje dijete pokazalo se kao genijalno! Ma sve se vraća. Zato što smo dobri stric i strina, ona sada nama vraća to. Evo, ona mi je rekla da mi za trpezariju treba neki čupavi luster. Prvo nisam imala pojma šta mi kaže, ali kada sam videla ovaj u Sloveniji, znala sam na šta misli. Zvala je i rekla da će na internetu pogledati i to je to. Dovukla sam ga iz Slovenije”, priča Neda.

 

stan-nede-arneric-10

neda-arneric-stanneda-arneric-stan-3

stan-nerde-arneric-8

stan-nede-arneric-9

stan-nede-arneric-7

stan-nede-arneric-6

neda-arneric-3

stan-nede-arneric-5

stan-nede-arneric-3

stan-nede-arneric-2

neda-arneric-2

 

 

pulsonline.rs

Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija