Hôtel Plaza Athénée prodaje komade iz svog legendarnog restorana Alain Ducasse

Kao jedan od najslavnijih kuhara  današnjice, Alain Ducasse predsjedava carstvom koje uključuje 34 restorana u sedam zemalja. Međutim, restoranske destinacije u njegovoj rodnoj Francuskoj često su najuzvišenije, uključujući njegovu adresu sa Michelin zvjezdicom u pariskom Hôtel Plaza Athénée, koji je bio naveden kao jedan od 50 najboljih na svijetu prije nego što je zatvoren ranije ove godine.

 

Foto: PIERRE MONETTA

Amblemi kultnog restorana su bili na aukciju u Artcurialu 23. novembra.

Restoran je renoviran 2014. godine pod rukovodstvom šefa kuhinje Ducassea i direktora agencije Jouin-Manku Patricka Jouina i Sanjita Mankua, Alain Ducasse au Plaza Athénée ostao je nezaboravan ne samo po ukusnim jelima koja su dolazila iz kuhinje, već i po svom upečatljivom interijeru, koji je osmislio dramatično „Srebrno zvono” za sedenje. Za svaku proizvodnju bilo je potrebno više od 3.500 sati, blistave metalne bankete su imale kožna sjedišta nagrađivanog francuskog majstora Pierre Yves Le Floc'ha.

“Ovi komadi su izuzetni jer su dizajnirani posebno za restoran Alain Ducasse s tri zvjezdice,” kaže Aubert za Galerie . „Osim toga, za dizajn namještaja pozvani su najveći francuski majstori, uključujući hvaljene dizajnere kao što su Patrick Jouin ili Roger Tallon za pribor za jelo posebno dizajniran za stolove.”

 

Foto: ARTCURIAL I S.BRIOLANT

 

Elegantnu atmosferu upotpunili su izvrsni Rinck stolovi od drveta, Poliform stolice i serija dinamičnih kreacija po narudžbi od strane Jouina, uključujući dizajnerske izuzetne One Shot stolice. Napravljeni bez ljudske intervencije koristeći tehnologije 3D štampanja, ovi inovativni komadi zaslužili su Jouinu mjesto u nekoliko najpoznatijih svjetskih muzeja dizajna, kao što su Centar Pompidou, Victoria & Albert Museum i njujorški Muzej moderne umjetnosti.

 

Foto: ARTCURIAL I S.BRIOLANT

Zaokružujući Artcurialovu aukciju—drugi put kada agencija organizuje prodaju komada iz Hôtel Plaza Athénée nakon njegove prodaje od 1,4 miliona eura 2013.— biće svijećnjaci i pribor za jelo od muranskog stakla od murano stakla koji je ponovno izdanje Rogera iz 1966. Tallonov 3T dizajn koji je Ducasse prvobitno otkrio u Musée des Arts Décoratifs.