Šta kupovati polovno

Možda je nekad kupovina polovnih stvari bila čista nužda, ali danas je šetnja po buvljacima, prebiranje po izloženim stvarima, pogađanje oko cijene omiljena vikend aktivnost brojnih modernih, mladih ljudi koji svoj dom izgrađuju na individualnosti i posebnom šarmu svake stvari ponaosob. Uglavnom važi pravilo “što starije to bolje” jer se posebno cijene vintage i retro stvari koje odslikavaju duh nekog prošlog vremena.

Naravno, treba povući crtu između kvalitetnih i vrijednih stvari i neupotrebljivog smeća koje se ne može efektno iskoristiti. Donosimo vam mali vodič stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju i s kojima ne možete pogriješiti.

Puno drvo

Svaki ljubitelj kvalitetnog namještaja, ali i svaki “uradi sam” poklonik zna da se komadi od punog drveta daleko najviše cijene. Moguće ih je popraviti, prepraviti i udahnuti im novi život pomoću pravog alata i malo boje. Ljubitelji shabby chica takođe znaju da, pomoću decoupage tehnike, komadi od punog drveta mogu postati komadi namještaja iz bajke.

Kovano željezo

Stolicu, sto, svijećnjak, ukras, ram… šta god da nađete od kovanog željeza – ne ostavljajte za sobom. Rijetko ćete imati priliku da uopšte i kupite nešto jer su to stvari stvorene da traju. Ako ipak dođete do nekog komada, znajte da je vredniji što je stariji, jer je patina koju dobije usljed godina korištenja posebno šarmantna.

Alat

Nove, kvalitetne alatke koštaju puno, ali se većina alata može koristiti dugi niz godina. A kao što znamo, kutija (barem osnovnog) alata je nešto što treba da ima svaki dom. Kada kupujete polovan alat, uvjerite se da je ispravan, inače vam ne vrijedi puno.

Ramovi

Ramovi za slike mogu biti pravo blago buvljaka i radnji s polovnom robom, i uvijek su znatno jeftiniji od novih. Potražite stare livene ramove na kojima se takođe cijeni patina, a “dobar ulov” su i drveni okviri koje u krajnjem slučaju možete sami srediti i ofarbati.

Igračke

Ovdje ne mislimo na plišane punjene životinje i staru plastiku, nego na lego kocke, makete vozova, stare drvene igračke i rijetke figurice. Ovakve igračke mogu trajati veoma dugo, pritom često imaju veliku vrijednost među kolekcionarima.

Posuđe

Ideja korištenja polovnog posuđa nija naročito privlačna. Međutim, ako nađete posrebreni escajg, pravi kristal ili porcelan, jasno je da su to stvari vrijedne čuvanja. Ipak, ne očekujte komplete, vjerujte da su dovoljno vrijedni i pojedinačni komadi.

Knjige

Vjerovatno će vas na prvi pogled odbiti stara, pohabana, prašnjava knjiga, ali pokušajte joj dati šansu. Ovo je idealan način da popunite svoju kućnu biblioteku.

Nakit

Nakit na buvljacima i u trgovinama polovnom robom uglavnom traže ljubiteljke vintage looka, koje traže neki starinski komad nakita, koji je najčešće bezvrijedan, ali s neodoljivim starinskim šarmom.