Sportom mijenjamo dijabetes: Preporučeni sportovi

Savremeni pristup liječenju šećerne bolesti tipa I i tipa II vježbanje uključuje kao obavezan dio terapijskog tretmana.. Uključivanje u sportske aktivnosti i redovno vježbanje pacijentu oboljelom od šećerne bolesti može pomoći na više načina.

U odabiru vrste vježbanja ili sportske discipline morate potražiti stručnu pomoć. Prije uključivanja u bilo koji oblik sportskih aktivnosti potreban je detaljan liječnički pregled i isključiv individiualni pristup svakom pacijentu.

Outdoor Running Series

Trčanje

Trčanje je najjednostavnija i najekonomičnija sportska aktivnost. Može se provoditi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru (sportske dvorane), što omogućava kontinuitet i u ljetnom i zimskom periodu. Koliko god izgleda jednostavno, trčanje ima svoja pravila na koja je preporučljivo pripaziti.

Ukoliko trčimo nepravilno opterećenje na zglobnim strukturama, posebno koljena bit će veliko, što kroz duže vrijeme može dovesti do njihovog oštećenja.   Stoga je jako važno započeti trening trčanja sa dobro educiranim trenerom i slijediti preporuke za pravilno trčanje, kako bi se mogla postepeno povećavati dužina i doseći optimalno opterećenje koje će nam dati željene efekte.

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla predstavlja jako dobru sportsku disciplinu u prevenciji i terapiji šećerne bolesti. Vježbanje uključuje veliku grupu mišića, a pri kojoj je opterećenje na zglobove znatno manje u odnosu na trčanje. Aktivnost se može izvoditi na otvorenom prostoru ili u zatvorenom prostoru (sobni bicikl). Veoma značajna karakteristika ove sportske discipline je mogućnost preciznijeg  doziranja opterećenja .

Family On Cycle Ride In Countryside

Plivanje

Plivanje je idealna vježba za cijelo tijelo, sa velikim energetskim utroškom, zbog čega je veoma pogodna u prevenciji ali u u terpiji šećerne bolesti kod dobro kontroliranih pacijenata. Zbog vodene sredine u kojoj se tijelo nalazi rizik ozlijede je manji, što je čini pogodnom sportskom disciplinom za svaku životnu dob.

Nordijsko skijanje (trčanje)

Ovaj program treninga nastao je u nordijskim zemljama kao zamjena za skijaško trčanje u vrijeme kad nema snijega. Sastoji se u brzom hoda nju  na skijama uz upotrebu specijalno izrađenih štapova.

Na ovaj način se u velikoj mjeri koriste i mišići gornjih ekstremiteta, a sa druge strane rasterećuju donji ekstremiteti i kičmena moždina te je podoban za sve dobne skupine. Ovo je sportska disciplina  velikog intenziteta pa je prije uključivanja potrebna optimalna  dugotrajna kontrola šećera u krvi .

nordijasko-trcanje-dijabetes

Brzo hodanje

Za razliku od trčanja trening brzog hodanja predstavlja sportsku disciplinu manjeg intenziteta. Koristi konfiguraciju terena kao osnovu za doziranje opterećenja. Izvodi se na otvorenom prostoru, a opterećenje se može povećati i primjenom malih ručnih utega. U okviru ovog treninga mogu se integrirati i vježbe snage, istezanja, disanja što ovaj program čini cjelovitim za razvoj aerobne mišićne izdržljivosti.

Step aerobik

Step aerobik je program aerobika koji kao rekvizit koristi klupicu koja može biti visine‐ 15, 20 ili 25 cm. Vježbajuči  se kreće u u različitim smjerovima po klupici,preko nje ili oko nje.

step-aerobik-dijabetes

Aerobik u vodi (aqua aerobic)

Aerobik u vodi je u osnovi aerobik niskog intenziteta sa pravilnim izborom vježbi u vodi Posebno je pogodan za starije osobe  zbog potrebe da se maksimalno

zaštite zglobovi i kralježnica.  Veoma je popularan i među djecom zbog velikog izbora zabavnih igara u vodi. Povećanje opterećenja se postiže primjenom  rekvizita pogodnih za korištenje u vodi: ručni i nožni utezi, i sl,..)

SMD

 

Sponzor članka: novo nordisk