Građena za Tita: Zavirite u raskošnu vilu Mir

Tito nije dočekao da se u nju useli a danas se Vila „Mir“ koristi za prijem i smještaj najviših stranih zvaničnika koji dolaze u Srbiju.

Vila „Mir“, smještena u rezidencijalnom dijelu prestonice na Dedinju, na imanju od šest hektara u Užičkoj ulici 11-15, dio je državnog kompleksa u čijem se sastavu nalaze još dva objekta – lovačka kuća i bilijarnica.

vila mir

Na istom imanju je i čuvena rezidencija koju je NATO razorio tokom bombardovanja 1999. godine. Ovaj kompleks nosi breme značajnih događaja iz jugoslovenske i srpske istorije.

Različite priče kružile su o tome zašto je pored pomenute rezidencije građena Vila “Mir”. Jedna, doduše, nezvanična priča kaže da je to bio način da je Tito i Jovanka Broz razdvoje u periodu kada je njihov brak već praktično bio završen. Zvanična verzija je drugačija.

vila mir 1

– Titovi najbliži saradnici dali su prijedlog da se napravi izdvojena vila gdje će maršal provoditi stare dane. Nažalost, nije to dočekao – ispričala je za “Blic” Sandra Vesić Tesla, kustos.

Doživotni predsjednik SFRJ je, pričaju svjedoci, obilazio radove na vili, ali, budući da mu se zdravlje naglo pogoršalo, završio u bolnici, gdje je ubrzo i umro, pa u luksuznom zdanju nije proveo ni dan.

vila mir 2

Vila „Mir“ građena je potpuno u skladu s Titovim potrebama. Pošto mu je zbog zdravstveih problema amputirana noga, projektanti su računali da će, kada se vrati iz bolnice, koristiti invalidska kolica. Zato su u vilu ubacili prostrani lift, rampe, kao i pasarelu koja zadnji dio vile povezuje sa prostranim imanjem.

– Pričalo se da u vili ne postoje stepenice, i danas ima takvih nagađanja, ali to, kao što vidite, nije tačno – priča Vesić Tesla.

vila-mir-6

Na prvom spratu, u sredini je smještena prostorija opremljenja svedenim, modernim namještajem pastelnih boja gdje su uglavnom tokom sastanaka smještene delegacije u pratnji najviših zvaničnika.

U prostoru ispod nivoa zemlje nalazi se luksuzni bazen, kao i sauna u kojima gosti najvišeg ranga mogu uživati. U produžetku je trezor sa poklonima koje je Josip Broz Tito dobijao tokom svog mandata od državnika širom svijeta.

vila-mir-7

Ubrzo nakon Titove smrti, vila je adaptirana u muzejski prostor, sa namjerom da se u njemu baštine ime i lik nesuđenog stanara. Sa istim ciljem 1982. godine, odlukom Skupštine SFRJ, formiran je Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ koji ima dužnost da novoosnovana institucija „čuva sve objekte i predmete vezane za život i rad druga Tita”.

vila-mir-9

Odmah po osnivanju Memorijalnog centra, u Vilu „Mir“ smještene su Likovna zbirka, Zbirka primjenjenih umjetnosti, Arheološka zbirka, Zbirka diploma i plaketa, Numizmatička zbirka i Zbirka ličnih predmeta Josipa Broza. Zbog novih političkih okolnosti koje su, između ostalog, dovele i do promjene državnih granica, Memorijalni centar je funkcionisao svega deceniju i po.

vila-mir-4

Nalazi se na prostranom imanju, a izgrađena je davne 1932. godine. Više puta je adaptirana, a današnji izgled dobila je 1972. godine.

– U ovom objektu nalazili su se alat i strug pomoći kojih je Tito pravio sitne predmete poput držača za nalivpera i olovke, laboratorija za razvijanje fotografija, što je takođe bila velika maršalova strast, kao i sto za bilijar koji je i danas na istom mestu i po kojem čitav prostor nosi ime. Na ovom mestu Tito je započinjao radni dan uz jutarnje novine i prvu kafu – navodi kustos Sandra Vesić Tesla.

vila-mir-5

Danas se u Bilijarnicu ulazi kroz dvokrilna vrata, a prostor je uređen kao prijatni dnevni boravak, sa manjim vinskim šankom, naspram koga se prostire dugački drveni sto sa stolicama.

vila-mir-11

Doživotni predsjednik SFRJ dobio je lovačku kuću kao poklon Republike Slovenije za 60. rođendan, a služila je za čuvanje lovačkih trofeja. Drvene je građe, smještena u šumovitom dijelu parka. Oko kuće je zasađena ritska vegetacija i postavljen mali šumski bazen sa fontanom, što je doprinjelo efektu bajkovite drvene brvnare u slovenačkom stilu.

vila-mir-12

– U njoj su bili izloženi lični lovački trofeji maršala, oružje, mnogobrojna priznanja. Enterijer je tako bio ispunjen rogovima bufala, vodene antilope, kožom lavova iz Etiopije, Kenije i Tanzanije. Primarno mesto zauzimao je los koji je 1962. odstreljen u Podmoskovlju, a svoje mjesto našao je iznad kamina – priča Vesić Tesla.

vila-mir-14

Prostor je danas otvoren za važne goste i prilagođen savremenim potrebama.

vila-mir-3

(EuroBlic)