Shahara – arhitektonsko čudo iz 17. vijeka

Shahara se nalazi na vrhu planine visoke 2.600 metara, a nekada je služilo kao tvrđava koja je pružala zaštitu imamima (imam = arapski naziv za vođu).

Zahvaljujući velikim zalihama vode i hrane koje su se nalazile u zidinama, ovaj grad je mogao opstati pod opsadom mjesecima.

Ali samo mjesto nije ono što privaliči turiste u ovaj udaljeni kraj Jemena. Shahara most, poznat i kao ‘most uzdaha’, je čudo inžinjeringa izgrađeno iznad 90 metara dubokog kanjona. Do njega se može doći samo penjući se brojnim stepenicama i terasama, a dovoljno je jak da izdrži i kamion.

w8m73

Shahara most je nekada bio jedina i ključna poveznica tvrđave imama sa ostatkom države. Izgrađen u ranom 17. vijeku, skriven između dvije stijene, ovaj most je služio kao posljednji pokušaj pružanja otpora osvajačima koji bi se približili selu (tada tvrđavi) Shahara.

Navodno, Shahara most je napravljen tako da se može srušiti u roku od nekoliko minuta kako bi se osvajačima onemogućio jedini prilaz tvrđavi, a lokalni stanovnici još uvijek drže u tajnosti način na koji se to može učiniti.

w873