Avangarda na zidu

Avangardna modna kuća “Maison Martin Margiela” je zajedno s belgijskim tekstilnim brendom “Omexco” kreirala kolekciju zidnih tapeta.

Ova modna kuća je poznata po svom unikatnom dizajnerskom potpisu, a prostori koji nose njihov karakter su butici i saloni u kojima se prodaje njihova odjeća, asesoar i drugi predmeti.

KONCEPTUALNA ESTETIKA

“Maison Martin Margiela” je kreirao kolekciju zidnih tapeta od recikliranog pamučnog materijala u raznim bojama i s raznim printovima, tehnikom trompe l'oeil, anahronim miješanjem stilova i epoha. Tapete izgledaju kao zavjese, mramorne ruševine, mozaici, krstići… u potpunosti u stilu “Margiela”, jedinstvene, poetične i zagonetne.

Spajajući humor i eleganciju, avangardu i klasiku, reinterpretirajući objekte svih formi i oblika, “Maison Martin Margiela” dekonstruiše oblik i stvara jedinstvenu konceptualnu estetiku. Ovo nije prvi korak modne kuće u uređenje enterijera, 2000. godine su pokrenuli liniju dekorativnih predmeta za enterijere pod nazivom “Ligne 13 – Objets & éditions”.

KOLEKCIJA

Kolekcija uključuje optičke iluzije i ponavljajuće motive, a nosi imena La Paésine, La Mosaïque, Le Rideau, Le Point de Croix, i L'optique. La Paésine prati glavni motiv toskanskog zida na dnu svakog dijela.

Dizajneri su vidjeli kamen na lokalnoj pijaci, uvećali ga i napravili zidnu tapetu printanu na materijalu koji ima i taktilnu notu zbog svoje grubosti. Dostupna je u crnoj, bijeloj i prirodnoj varijanti.

La Mosaïque temelji se na mozaično-geometrijskom elementu, često viđenom u 18. vijeku, koji ostavlja utisak treće dimenzije. Motiv je printan na tkaninu te dovršen srebrnim ili zlatnim listićima. Ovaj dizajn dostupan je u tirkiznoj, plavoj i crnoj, bordo i smeđoj, sivoj te bijeloj boji.

Le Rideau prikazuje staro stepenište u trompe l'oleil stilu. Slika je printana na tekstil kako bi se dobio pomalo raspadni efekat koji se vidi iz svih uglova. Dostupna je u bijeloj, bisernoj, plavoj, sivoj i crvenoj verziji.

Le Point de Croix ili Le Point do Croiz sastoji se od krstastog dizajna buketa cvijeća otisnutog na materijal. Dostupna je u kombinaciji bijele i srebrne, pastelne te crvene i plave verzije koja stvara utisak trodimenzionalnosti.

L'Optique se, takođe, igra optičkim varkama s mat bazom i sjajnim premazom. Korišten je uzorak riblje kosti, koji kad se približite stvara iluziju. Ova tapeta dostupna je u kombinacijama crne i bijele u mat i sjajnoj varijanti, te smeđoj, bakarnoj, sivoj i srebrnoj.