Savjeti za sigurnije iznajmljivanje stana

Podstanarstvo je u današnje vrijeme postalo sve popularniji oblik življenja, i ne samo za studente nego i za mnoge ljude koji si u današnje vrijeme ne mogu priuštiti kredit za stan. Tražeći krov nad glavom svi su se sreli s mnogim ugodnim i neugodnim iskustvima.

Svaka potraga za stanom počinje otprilike isto, surfanje internet oglasnicima u potrazi za pogodnim stambenim rješenjem. Slijedi dugometražno telefoniranje i ugovaranje uvjeta pri čemu se nailazi na niz različitih pitanja.Kako ne bi postali žrtva gramzljivog gazde, prije iznajmljivanja nekretnine obratite pozornost na nekoliko činjenica pomoću kojih možete zaštiti svoja prava.

Zaštitite depozit

Prilikom iznajmljivanja stana sve popularnija praksa najmoprimaca je uzimanje depozita, ili jedne ili čak i dvije stanarine unaprijed. Na taj način stanodavac sebe štiti od neplaćanja računa ili iznenadnog odlaska iz stana. Međutim, na plaćanje depozita nikako nemojte pristajati bez potpisivanja ugovora koji vam jamči povrat novca prilikom seljenja iz nekretnine. Naime, sve dok se uredno podmiruju dugovanja prema stanodavcu, on je dužan nakon raskida ugovora vratiti novac.

Tražite što vam nedostaje

Prilikom iznajmljivanja stana najvažnije je komunicirati s potencijalnim stanodavcima. Naime, sve što vam nedostaje u stanu, kao i sve kvarove koji se događaju u unajmljenom stanu potrebno je prijaviti stanodavcu, jer oni su dužni izvršiti sve popravke unutar stana. Dobar stanodavac svakako će cijeniti da se brinete o njegovoj nekretnini.

Lokacija, lokacija, lokacija

Jedna od najvažnijih stvari prilikom iznajmljivanja stana svakako je lokacija. Iako su neke lokacije skuplje od ostalih, važno je da stan odaberete u blizini svoga fakulteta ili posla, a ako to nije moguće, svakako osigurajte da se stan nalazi u blizini javnog prijevoza, tačnije autobusa i tramvaja.

Provjerite troškove života

Osim stanarine, prilikom odabira stana obavezno morate zatražiti troškove mjesečnih režija. Prilikom izbora stana svakako treba izbjegavati one koji imaju grijanje na struju, jer u zimskim mjesecima režije mogu postati nepodnošljivo skupe. Da bi se izbjegle nedoumice, važno je kreirati budžet kojim raspolažete prilikom iznajmljivanja stana.

Parkirno mjesto

Ako posjedujete automobil, sigurno ste upoznati s problemom parkiranja. Iako većina stanova koji se iznajmljuju nemaju vlastito parkirno mjesto, oko novijih zgrada postoje parkirališta predviđena samo za stanare, pa zbog toga potražite zgrade koje ih posjeduju. Ako ipak ne dobivate ni tu mogućnost, tražite stanove koji imaju u vizualnom dometu javno parkiralište kako bi svoga limenog ljubimca mogli imati na oku.

Vlasništvo stana

Još jedna važna stavka na koju malo ko obraća pozornost su vlasnički papiri. Naime, koliko god to potencijalnom vlasniku zvučalo neobično, zatražite vlasničke papire na uvid, kako vam se ne bi dogodilo da se nakon useljenja u stan pojavi još jedan vlasnik koji također traži stanarinu.

Ugovor

Prije potpisivanja ugovora pažljivo pročitajte stavke unutar njega, i za sve što vam je nejasno tražite pojašnjenje, ali i promjenu. Jer, dvosmisleni članci unutar ugovora mogu kasnije postati predmet spora. Praksa u inozemstvu je da se prilikom potpisivanja ugovora o najmu koriste agencije za nekretnine koje osiguravaju i stanodavca i najmoprimca. Ugovori se ovjeravaju kod javnih bilježnika uz prisustvo treće osobe i na taj način sprečavaju se mnoge neugodne situacije.

Prijevare

U današnje vrijeme sve češće smo svjedoci prijevara prilikom iznajmljivanja stana. Naime, vrlo je čest slučaj da naletite na nepostojeću nekretninu koju iznajmljuje određena osoba ili čak i “agencije” koje rade iz svog privatnog stana, uzimaju unaprijed vaš novac, obično sumu od oko nekoliko stotina pa čak i do tisuću kuna uz obećanje da će vam pokazati stan “samo da se dogovore kada je gazda tu”. Mnogima se dogodilo da se ova obećanja protegnu na nekoliko nedjelja zbog različitih “nezgoda” koje se navodno događaju gazdi stana.

Ovi ljudi računaju na to da ćete u međuvremenu naći pogodan stan i ostaviti ih na miru, što se uglavnom i događa. Zbog toga, ne vjerujte agencijama i pojedincima koji vam traže novac unaprijed. Njih ćete često prepoznati u novinama po oglasima koji nude nestvarno dobre ponude – stanovi u centru grada, za vrlo povoljan iznos. Često su ovi oglasi dosta uopćeni i bez mnogo detalja, a agencije imaju nekoliko kontakt telefona koji se mijenjaju iz oglasa u oglas i isti oglasi se vrte u svakom izdanju novina.

Izvor: Homes & Property