Savjeti za pranje veša

Pranje veša toliko je banalna stvar da bi čovjek pomislio kako nema tu puno mudrolije. Stvari su vrlo jasne. Ipak, postoje određeni trikovi i pravila kojih se dobro držati želite li da vam veš bude lijep i mirisan.

1. Više nije bolje

Nemojte vjerovati u mit kako više deterdženta za pranje ujedno i znači čistiju odjeću. Zato jer to jednostavno nije istina. Više deterdženta ne znači čistiju odjeću. Jedina stvar koja vam je zagarantovana dok koristite preveliku količinu deterdženta za pranje veša je veći troškovi i ormar pun izblijedjele odjeće. Osim toga, na taj se način i vaša veš mašina može oštetiti. Pratite upute za doziranje koje se nalaze na naljepnici deterdženta za pranje i nemojte pretjerivati.

2. Pripazite na količinu veša u sušilici

Vaša odjeća neće se osušiti ništa prije ako u sušilicu stavite manju količinu. Naime, premalo opterećenje sušilice zapravo povećava vrijeme sušenja vaše odjeće. Zbog toga radije napunite sušilicu tako da bude puna, ali pripazite da ne dođe do preopterećenja.

3. Redovito čistite mašinu za veš

Svi znamo da prljavom spužvicom ne možemo pravilno oprati tanjire, a isto vrijedi i za vašu veš mašinu. Ako je ne budete čistili redovno, vaša odjeća neće biti oprana kako treba. U uputama koje ste dobili sa veš mašinom sigurno je objašnjeno kako napraviti program samočišćenja. Ako nije, to možete napraviti tako da je upalite praznu s dodanim deterdžentom na najkraćem programu kako bi se isprale sve nakupljene prljavštine. Deterdžentu možete dodati i malo sode bikarbone.  Čišćenje bi se trebalo raditi svaka tri mjeseca.

4. Izbjegavajte kemijsko čišćenje

Današnje perilice rublja imaju velik broj programa za pranje pa tako i onaj namijenjen osjetljivoj odjeći. Umjesto da svu odjeću od osjetljivog materijala nosite na hemijsko, perite je kod kuće u veš mašini na programu koji je za to namijenjen. Kako bi dodatno zaštitili takvu odjeću možete je prati zamotanu u pamučne jastučnice.

5. Birajte prirodne deterdžente

Nažalost, mnogi deterdženti za pranje veša sadržavaju mnoge agresivne sastojke i štetne kemikalije kako bi odjeća izgledala čišće i svjetlije. Ipak, ti su sastojci vrlo štetni za okoliš a i za vašu kožu. Zbog toga birajte što prirodnije deterdžente za pranje veša koji su ekološki prihvatljivi.

6. Redovno čistite sušilicu za veš

Sušilicu je potrebno redovno čistiti baš kao i mašinu za veš ne želite li da vam odjeća izgleda otrcano. Takođe, sušilicu je potrebno čistiti jer u protivnom se moć sušenja smanjuje pa je potrebno duže vrijeme da bi vam se veš osušio. Učinite to najmanje jedanput mjesečno.

Izvor -sheknows.com/ zena.hr