Savjeti za opremanje kupatila

Kada je u pitanju opremanje kupatilskog prostora, jedno od pitanja koje nam se konstantno nameće glasi: kako pronaći prave akcente koji će u ovaj dio doma unijeti ljepotu a pritom ispuniti i svoju primarnu (praktičnu) svrhu? U potrazi za odgovorom na ovo pitanje, obratili smo se stručnjacima koji su sa nama podjelili najbolje savjete za koje vjerujemo da ih vrijedi poslušati.

 

Dizajn enterijera u kupatilima generalno nije u velikoj mjeri fokusiran na akcente u prostoriji. Većina ideja za kupatilo odnosi se na opremu i materijale za podove, zidove i tuš kabine, a ne na ono što ćete staviti u prostoriju nakon što sve bude instalirano.

Možda zato što ono što stavite u kupatilo ima više veze sa njegovom upotrebom nego ljepotom, akcenti kupatila se često ignorišu. To, naravno, nije dobar stav jer akcenti u kupatilu mogu ili pokvariti cjelokupan dizajn, ili ga poboljšati u pravom smislu te riječi.

Kupatila su, naravno, funkcionalne prostorije i u njima morate imati određene stvari. Međutim, ne morate da razbacujete ono što vam je potrebno po svom ljepom prostoru. Bez obzira koliko uredno poređate svoje potrepštine, one će i dalje izgledati kao nered ako dominiraju prostorom. Da biste dobili optimalnu ravnotežu između funkcije i stila u svom kupatilu, morate pažljivo da pogledate šta ćete prikazati.

Jedan od najlakših načina da ono što vam je potrebno pretvorite u atraktivan kupatilski dekor je da sve prikažete u nekom dobrom pakovanju. Koristite poslužavnike, korpe i ukrasne boce da držite svoje potrepštine nadomak ruke. Ovo posebno dobro funkcioniše ukoliko vašim kupatilom već dominira drvo, ili bar njegove imitacije. Velika korpa ispod umivaonika i par detalja od ratana na radnoj ploči će takođe dobro funkcionisati.

Ako u svom kupatilu imate puno aparata i proizvoda za negu, možete kombinovati i ormarić i korpe da biste napravili ljepši prikaz. No, nemojte preterivati! Kada izlažete svoj dekor i pažljivo odaberete samo nekoliko predmeta, imaćete čistiji, atraktivniji izgled. Zapamtite, u slučaju kupatila manje je uvijek više.

Takođe, vodite računa i o kontrastu koji stvarate u ovoj prostoriji. Dodavanje više kontrastnih akcenata kao što su ormarići ili zid lako mogu stvoriti više haosa umjesto smirenosti. Kada imate jak kontrast između umivaonika i okolnog elementa kao što su ormarići ili zid, najbolji akcenti su oni koji imaju isti izgled.

Na kraju, kao što ćete i sami vidjeti u našim odabranim fotografijama, vodite računa o bojama koje koristite u dizajnu svog kupatila. Vodite se logikom da su tri nijanse jedne boje (na primjer sive) jedna od najboljih varijanti koju možete unijeti u prostor. U tom pogledu, siva boja je posebno zahvalna jer se lako može kombinovati ne samo sa crnim i belim akcentima, već jako lijepo funkcioniše zajedno sa svojim svjetlijim i tamnijim nijansama.

Kao što pokazuju primjeri koje danas djelimo sa vama, bez obzira koliko je ljupka vaša kupatilska oprema, uvijek je od presudne važnosti dobro organizovati sve svoje potrepštine i mudro odabrati dekorativne akcente. Nadamo se da će vam današnji savjeti pomoći u optimizaciji funkcije ali i šarma vašeg kupatila.