Kickie Chudikova kreira instalaciju tehnobojnog namještaja i rasvjete od insekata

Dizajnerka Kickie Chudikova ispunila je prostoriju na nedelji dizajna u Milanu kaleidoskopskim namještajem i rasvjetom na osnovu pojave insekata kako bi promovisala važnost biodiverziteta.Kao Chudikova debitantska instalacija , projekat se zove Insectum, što na latinskom znači “isječen ili podijeljen na segmente”.

Insectum se sastoji od šest ograničenih komada namještaja i rasvjete Chudikove koji su izloženi na izložbi na dizajnerskoj platformi Alcova u Milanu. Komadi namjeravaju odraziti zamršene oblike i boje mnogih insekata kako bi skrenuli pažnju na njihovu krhkost i prijetnje s kojima se suočavaju zbog klimatskih promjena , navodi dizajner .

 

 

 

Raspoređen u formaciji u stilu dnevne sobe, rad uključuje Alveu,  žutu stolicu naliku bubama s pomičnim naslonom za ruke koji podsjeća na antene.

Žuta baršunasta tkanina za sjedenje i kvalitet poput prijestolja dizajnirani su da upućuju na pčelinje matice. Calidea je višebojni tepih sa zaobljenim rubovima i geometrijskim uzorkom koji visi na zidu, dok se u kutu sobe nalazi mini bar od akrilnog stakla i čelika pod nazivom Orbis. Tepih je napravljen od potpuno prirodnih materijala i ručno je taftan u Indiji od strane kompanije Sukhi Rugs. Dobila je ime po Calidea dregii, koja je također poznata kao dugina štitasta buba. Orbis je nastao kao savremena interpretacija globusa iz 16. vijeka.

Boje su snažno inspirisane prirodnim svjetom i živopisnim šarama insekata. Boja unosi emocionalni sloj u projekat, jer utiče na nas na dubljem nivou.