Saša Kecman: Sa mojih treninga zumbe svi izlaze nasmijani

Kako spojiti nešto što voliš, što te pokreće i svakodnevno puni dobrom energijom, živjeti od toga i pri tome živote drugih ljudi učiniti boljim… zna Saša Kecman.

Saša je sportista, trener i vjerovatno u ovom trenutku najzauzetiji instruktor zumbe u Banjaluci, koja je čini se najpoželjniji način vježbanja, bar za žene.

Posjetili smo ga na jednom treningu i popričali s njim o zumbi, profesionalnosti u treniranju, skidanju kilograma…

Za one koji ne znaju, zumba je latino fitnes program nastao 2000. godine kao jedinstvena kombinacija plesa i kardio vježbi. Na našim prostorima postala je popularna prije nekoliko godina, a Saša je njome počeo da se bavi 2010. godine, i to na nagovor majke.

Ovo je nekako i bio logičan slijed događaja jer se kao mali bavio plesom, a od 16. do 28. godine atletikom. Bio je reprezentativac BiH i prvak države 11 puta zaredom, a 2009. godine najbolji sportista grada banjaluka. DIF je završio 2010. a iste godine je otvorio univerzalnu školu sporta.

Danas radi u svom studiju 1Man za kondicionu pripremu tokom dana, a večeri su rezervisane za treninge zumbe na koje mu dolazi i do 50 ljudi. Toliko interesovanje, između ostalog, prepisuje i tome da je muškarac.

DSC_1601_resize

“Zumba instruktori su uglavnom žene, tako da mislim da je u neku ruku zanimljivo i to što je ja vodim. S obzirom da sam sportista, ja u treninge ubacujem i vježbe snage, iskombinujem trening tako da bude zanimljiv koncept, veseo, naporan… i to je ključ uspjeha, svi odavde izlaze umorni ali nasmijani i zadovoljni” priča nam Saša dok sala stižu njegovi, kako ih zove “zumbaši” koji je ispunjavaju dobrom energijom, pozitivnim raspoloženjem i voljom za treningom.

Iako je zumba sve popularnija, ne vodi svaki trening instruktor koji ima licencu.

„Ja sam postao licencirani trener 2013. godine u Beogradu. Donedavno sam bio jedini u Banjaluci, znam da licencu ima još jedna djevojka iz grada koja ne drži treninge. Takođe, moja djevojka Bojana je nedavno položila za licencu i ona drži treninge u Srpcu i Gradišci” objašnjava Saša.

DSC_1616_resize

Takođe, on je član Asocijacije zumbe u kojoj plaća mjesečnu članarinu i na taj način drži korak sa svime što se dešava u ovom fitnes programu.

“Od njih dobijam edukativne cd-ove koju mogu koristiti za treninge, a i ne moram. Ja ih uglavnom kombinujem sa koreografijama koje sam radim. Nedavno sam bio na masterclassu u Sarajevu koji su držali Kass Martin i Edward Sanchez, koji su u samom vrhu što se tiče zumbe u svijetu. Međutim, ja se trudim da imam svoj vid zumba vježbanja, što uostalom i oni preporučuju”.

DSC_1644_resize

Kaže da mu je ovo najbolja sezona do sada a dokaz za to je da uskoro počinje voditi treninge na još jednoj lokaciji, sa još jednom grupom koja je već popunjena. Takođe, planira pokretanje YouTube kanala na koji će postavljati svoje koreografije. Objašnjava da mu kreiranje koreografija ide prilično lako.

“Nekad je smislim za pet minuta, nekad za pola sata, sve zavisi od toga koliko zahtjevna treba da bude. Radim zahtjevne koreografije i mogu reći da ih moje polaznice izvode odlično. Što se tiče novih polaznika, dovoljno je nekoliko treninga da se uklope, jer im ja ne dopuštam da ne znaju”.

Posao trenera neminovno znači i uticaj na živote oni koji vježbaju, posebno ako to rade s ciljem gubitka kilograma.

“Upravo sam objavio na društvenim mrežama fotografiju momka s kojim vježbam koji je izgubio 40 kg za četiri mjeseca. Potom mi se javila djevojka koja je za dva mjeseca na zumbi izgubila 15 kg, i ne moram ni objašnjavati koliko me to usreći i inspiriše” kaže Saša.

DSC_1635_resize

Ističe da su jedina ograničenja ona zdravstvena, tako da je zumba za sve one koji žele vježbati uz ples, dobru energiju, jačati mišiće, skidati kilograme i pri tome dobro se družiti.

Zumba nije samo za žene

Iako zumbu vježbaju mahom žene kod Saše dolaze i momci.

“Postoje predrasude da je zumba za žene, ali ja garantujem svakom muškarcu da neće izdržati do kraja treninga. Pošto radim fizičku pripremu fudbalera mogu reći da se i oni iznenade kad dođu ovdje i vide kako vježbmo. Napominjem da na treninzima radimo i vježbe snage, sklekove, trbušnjake…” kaže Saša.

DSC_1641_resize

S njim se slaže i Dimitrije Vokić koji na treninge dolazi već dvije godine.

“Pošto sam završio Muzičku akademiju te obožavam muziku i ples, ovaj vid vježbanja za mene je dobitna kombinacija. Dok vježbamo rade svi mišići a svaki trening je pun dobre energije” kaže Dimitrije koji napominje da su muškarci malo zatvoreniji za ovaj tip vježbanja, ali onaj koji dođe taj i ostane.

Treninge ne propušta ni 69-godišnja Jaca, inače bivša košarkašica.

“Uživam u svakom treningu, propuštam ih samo ako moram. Atmosfera je sjajna a treninzi odlični” kaže ona.

U međuvremenu shvatamo da je 21 čas otkucao, Saša napušta naš razgovor, pali muziku i trening počinje, a “zumbaši” više ne primjećuju ni nas koji ih posmatramo, ni bliceve fotoaparata već prepuštaju se latino ritmovima i omiljenom treningu.

 (dominfo.ba)