Najčešća greška onih koji prvi put uređuju dom

Trenutno radite na uređenju svog prvog stana ili kuće? Onda za vas ovaj savjet stiže u pravo vrijeme!

Najveća pogreška koju čini većina koji prvi put uređuju jeste kupovina previše stvari odjednom. Lako je razumjeti, kada se nađete u novom i praznom stanu ili kući odmah poželite popuniti svaki kutak. Ali, to dovodi do puno stresa, pretrpavanja prostora i česte kupovine mnogih nepotrebnih i stvari koje vam se baš i ne sviđaju i koje ćete ubrzo zamijeniti.

Zato ne žurite i kupite samo stvari koje vam se stvarno sviđaju i koje možete priuštiti. Jedino što vam stvarno treba odmah po useljenju je madrac, sto i možda kauč. Sve ostalo može čekati. Bolje je upotrijebiti kartonsku kutiju umjesto stolića dok ne pronađete onaj savršeni, nego da na brzinu kupite neki jeftini i nekvalitetan, a onda ga ubrzo zamijenite kada pronađete drugi koji vam se sviđa.

Još jedna prednost ovog polaganog pristupa uređenju je da ostavlja mjesta za slučajna otkrića – ako pronađete nešto savršeno možete to odmah kupiti znajući da imate dovoljno prostora. Život u domu bez puno namještaja u početku će vam pomoći da bolje upoznate prostor i shvatite šta vam to zaista treba.

U jednom trenutku prestaćete osjećati da je vaš dom prazan – i to je vrijeme za prestanak sa traženjem. Možda će trajati malo duže, ali za razliku od brze i nepromišljene kupovine, osiguraće da ste okruženi stvarima koje trebate i volite, i baš ni jednom viška.

 

apartmenttherapy.com