Sally – robot koji priprema zdravu salatu za samo jedan minut

Salate su jako zdrave, ali ako ne pazite koliko preliva dodajete na nju, zdrav i lagan obrok možete pretvoriti u visokokaloričani koji deblja više nego hamburger.  Kalifornijska firma Chowbotics zbog ovakvih situacija napravila je robot za pravljenje salata Sally.

Robot Sally je zamišljen kao dodatak u kafeterijama,restoranima, hotelima i supermatketima kao pametan automat za svježe i zdrave salate.

salata

U samo jednom minutu ovaj robot priprema salatu precizno mjereći količine 20 različitih sastojaka, pa može da napravi više od 1000 različitih salata. Takođe, koristeći vlastitu tehnologiju Sally zna tačno koliko se kalorija nalazi u kojoj salati.

Sve što je potrebno jeste postaviti zdjelu ispod otvora koji izbacuje salatu i odabrati različite opcije za velikom ekranu osjetljivom na dodir koji je smješten na prednjoj strani uređaja. Broj kalorija prikazuje se na dnu ekrana, označavajući tačno koliko kalorija različitim sastojcima i prelivima dodajete u salatu.

robot sally

Svi sastojci se nalaze u kanisterima ugrađenim u robot, koje je potrebno napuniti narezanim povrćem i ostalim sastojcima a senzori obaviještavaju kada nedostaje neki od sastojaka.

Cijena ovog robota je 30.000 dolara, a prvi bi trebao da bude postavljen u coworking prostor u San Franciscu. Chowbotics trenutno radi na manjoj i lakšoj verziji robota koji će biti pogodniji za domaćinstva.

robot za salate