Reciklirano staklo

Staklo je postojani, nepropusni, higijenski, estetski, prirodni i pogodni materijal, nezamjenjiv u gradnji i neizostavan u dekoraciji prostora.

Jedna od dobrih strana ovog materijala su i sjajne mogućnosti za reciklažu, pritom ne gubeći estetska svojstva kada se preradi i pomiješa sa drugim materijalima.

Održivost i estetika

Staklo je savršeno održivi materijal. Proizvodi se prvenstveno od pijeska, što znači da ne emituje nikakve loše hemikalije, ne upija toksine i fleksibilno je za korištenje u različitim oblicima. Najbolje od svega jeste da u većini oblika može da se reciklira bezbroj puta.

Bitno je da je reciklirano staklo i dalje ostaje lijepo, kao i ušteda energije koja se potroši na reciklažu stakla, koja je dosta niža od početne proizvodnje.

Reciklirano staklo sija poput dragulja u različitim bojama. U novonastalim formama je 70% stakla, ostatak su vezivni materijali koji drže staklo u željenom obliku.

decoration-ideas-cute-and-colourfull-recycled-and-pressed-glass-material-on-the-beautiful-kitchen-island-counter-top-cheap-but-beautiful-interior-made-from-recycled-material-counterto

Ovo reciklirano staklo može da posluži za kuhinjske radne ploče, ploče za ugradnju lavaboa u kupatilima, za podove i mnogo drugog.

Naravno, reciklirano staklo ne mora biti samo izlomljeno i da podsjeća na terace, ono može da se lije u nove oblike i da tako nastanu staklene pločice ili razne ploče za stolove i kuhinje.

Mozaici od stakla

Staklene mozaik pločice su veliki trend i uglavnom se izrađuju od recikliranog stakla.

Mozaik, već vijekovima poznata slikarska tehnika, u domu se najčešće upotrebljava na zidovima ili podovima u kupatilu i kuhinji, te kao dio namještaja ili ukrasni predmet. Izvan zgrada mozaik se uglavnom može vidjeti na stazama u dvorištu ili u i oko bazena.

Tehnika mozaika je jednostavna: razne kamenčiće, stakalca ili razbijene keramičke pločice potrebno je utisnuti u cement, žbuku, ljepilo, poliestersku smolu…. te nakon sušenja fugirati.

FDSZ5UTHO7X6JRV.LARGE

Materijal za slaganje mozaika uglavnom se pronalazi u podrumima ili odlagalištima građevinskog materijala (stare keramičke pločice), te uz rijeke i more (kamenčići). S obzirom na popularizovanje “uradi sam” projekata, danas sve potrebno za izradu mozaika može se nabaviti i u hobby salonima ili velikim trgovačkim centrima.

Najefektniji namještaj napravljen u mozaik tehnici sigurno su okviri ogledala i stolići, jer su najjednostavniji za izradu. Na primjer, za izradu okvira ogledala najprije je potrebno izbrusiti drveni okvir. Zatim se na okvir nanosi ljepilo za drvo na koje se slažu pločice ili kamenčići jedni do drugih. Ostavite da se mozaik osuši, a onda sljedeći dan fugirajte sve prostore između pločica ili kamenčića. Potrebno je kratko vrijeme da se masa za fugiranje osuši, a zatim vlažnom spužvicom očistite ostatke mase.

mosaic

Mozaik od komadića stakla i na drugim površinama se radi na sličan način. Ako je riječ o većoj površini, savjetujemo da prije nego što počnete slagati pločice ili kamenčiće na podlogu, nacrtate željeni motiv kako biste olakšali rad.

Prilikom izrade mozaika, bez obzira na to bile fuge uske ili široke, treba pripaziti i na boju mase za fugiranje. U klasičnu bijelu boju možete dodati akrilne boje te tako dobiti nijansu koju želite.