Rashladite kuću i bez klime

Ukoliko u stanu nemate klima-uređaj ili ste jednostavno od onih ljudi koji ga ne vole, primijenite neki od načina na koje ste se ranije rashlađivali. Tako ćete obradovati sebe i smanjenjem računa za struju.

Ne dozvolite prodor toplog vazduha

Osnovna stvar koju možete da uradite kako biste zadržali nižu temperaturu u stanu i bez klima uređaja jeste da što više sunčevog svjetla i toplote zadržite van stana. Tokom dana držite prozore zatvorene, navucite roletne i draperije, posebno na južnoj i zapadnoj strani doma. Ako imate trem ispred kuće, zasjenčite ga velikim plastičnim ili zastorima od bambusa, kako biste spriječili prodor sunčevih zraka.

Prozori

Stavite bijele ili svijetle zastore na prozore kako bi odbijali svjetlost. Takođe, možete da stavite reflektujuća stakla na prozore da biste smanjili količinu svjetlosti koja ulazi u dom.

Koristite ventilator

Noću postavite ventilator na prozor, tako da ubacuje unutra što više hladnog vazduha. Ventilatori na plafonu su takođe korisni. Čak i povjetarac od 1,5 km na sat može da učini da se osjetite kao da je tri-četiri stepena hladnije. Još jedan lak način da rashladite vazduh u domu bez klima-uređaja jeste da stavite činiju s ledom ili flašu zamrznute vode ispred jednog ili više ventilatora.

Šta podiže temperaturu u stanu?

Ako niste kod kuće tokom dana, isključite što više električnih aparata. Ako veći dio dana provodite u kući, pokušajte da koristite električne uređaje samo tokom najhladnijeg dijela dana. Zamijenite klasične sijalice fluorescentnim jer su hladnije.

Vlažnost vazduha

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Perite veš rano ujutro ili kasno uveče. Tuširajte se i kupajte tokom najhladnijeg dijela dana. Koristite ventilaciju u kupatilu i kuhinji.

Izolujte potkrovlje

Dobro izolovano potkrovlje, uz korištenje ventilatora, najbolji je način da izbacite toplotu iz doma.

Dvorište

Ako imate kuću sa dvorištem, posadite listopadno drveće i žbunje i napravite hladovinu na južnoj i zapadnoj strani kuće. Nemojte u blizinu kuće da stavljate kamenje, cement ili asfalt, koji upijaju toplotu.