Putovanje u budućnost: Ovi gradovi idu ispred svog vremena

Renomirani turistički vodič Lonely Planet napravio je listu turističkih destinacija koje su po svojoj razvijenosti ispred ostalih. Gradovi i mjesta u kojima ćete se osjećati kao da ste zakoračili u budućnost posjetiocima donose jedno sasvim novo i drugačije iskustvo.

Na prvom mjestu je Tokio koji se odavno smatra remek-djelom u svakom pogledu. Ovdje ima više restorana sa Michelinovom zvjezdicom nego u Londonu i New Yorku zajedno. U javnim WC-ima se automatski podižu poklopci, a imaju i ugrađeno grijanje. Ukoliko želite otići izvan grada, tu su vozovi koji dostižu brzinu preko 300 km na sat. Ako ste žedni, aparati će vam na osnovu vašeg izgleda i vremenskih prilima sami ponuditi nešto.

tokio

 

Drugi na listi je Dubai sa čiji neboderi izgledaju kao da su izronili direktno iz budućnosti. Ogromne kule koje se sužavaju i uvrću. Umjetno stvoreni arhipelag u obliku palme najviše oduševljava posjetioce, ali spremite se za iznenađenje, jer je Dubai domaćin Expa 2020. gdje se očekuju brojne inovacije.

 

dubai

 

Ordos je najpoznatiji grad duhova u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Stambeni blokovi su prazni iako je prvobitna namjera bila da u njima žive hiljade ljud, a ulice su puste u svako doba dana. Ipak, Ordos se smatra jednim od najvećih sci-fi destinacija, ponajviše zbog muzeja koji je nalazi u pustinji i koji podsjeća na svemirski objekt.

 

ordos

 

Toronto zovu i Dubai sjevera ili mali New York. Pravi građevinski procvat promijenio je sliku grada, a visoke i ustakljene zgrade više nisu dovoljne. Dokaz za to je CN Tower, najviša zgrada u zapadnoj hemisferi. Stoga, novi projekti moraju biti još luksuzniji i impresivniji da bi zadivili. Absolute Towers – tornjevi blizanci na 50 i 56 spratova koji se uvrću za 209 stepeni i liče na čokoladice čine ovaj grad futurističkom destinacijom.

toronto

 

Hammarby u Stockholmu sagrađeno je 2004. da bude olimpijsko naselje, međutim glavni grad Švedske ispao je iz utrke, a domaćinstvo je dobila Atina. Ovo ekološko naselje u blizini Stockholma napravljeno je tako da život u njemu košta veoma malo, topla voda i grijanje dolaze od solarnih ploča, a u svakoj zgradi napravlje je soba za recikliranje. Njegov vanjski izgled odiše spokojem, a modernim materijali kao što su staklo i čelik ovdje se ne mogu vidjeti.

hammarby

 

 

Abu Dhabi i njegov kulturni distrikt Saadiyat, čija gradnja je u toku, izgledaju kao da su upravo stigli s neke nepoznate, napredne planete. Planira se gradnja muzeja Guggenheim i Zayed. Prvi će biti u obliku divovske kocke, a drugi će se uvijati poput pijavice i bit će posvećen pokojnom šeiku Zayedu bin Sultanu. Još jedan ambiciozni projekt je u toku u Abu Dhabiju, a to je Masdar City. Automobilima će ovdje biti zabranjen pristup, a napajat će se iz obnovljivih izvora energije.

abu dhabi

 

Od svih azijskih metropola, Singapur je sasvim sigurno futuristički najglamuroznija. Zgrada poput hotela Marina Sands istaknute su znamenitosti. No većina genijalnih dostignuća ogleda se u uređenju zelenih površina.

U tropskom vrtu Gardens možete naći superdrveča koja su visoka i do nekoliko desetina metara i spojena preko igrališta u kojima su staklenici sa hiljadama biljaka iz cijelog svijeta.
singapur

 

Izvor- klix.ba