Ovo su najskuplja zrna kafe na svijetu

Vjerujemo da mnogi od vas vole crnu kafu i da bez kafe ne mogu da započnu dan ili da se odmore. Kafa je danas sastavni dio dana kao i našeg života.

Kafa (lat. naziv coffea) je ako niste znali rod niskih biljka (drvo ili grm) iz porodice broćeva (rubiaceae), prenosi portal “zanimljivostidana.com”.

Kultivirana stabljika kafe može da izraste do visine od 2 do 5 metara a ako bi je ostavili da raste divlje narasla bi i preko 10 metara!

Postoje dvije glavne vrste kafe: Arabika – tradicionalna kafa koja čini dvije trećine svjetske proizvodnje kafe i vrsta kafe Robusta koja ima jaku, oporu aromu i obično se koristi za dobijanje instant kafe.

U nastavku ovog teksta pročitajte koje su to pet najskupljih kafa na svijetu…

5. Kafa Fazenda Santa Ines 

Na zadnjem petom odnosno u ovom tekstu prvom mjestu je kafa Fazenda Santa Ines za koju morate da izdvojite oko 110 dolara za 1 kilogram. Inače sam Brazil ima dugu i renomiranu istoriju proizvodnje vrhunske kafe i ova kafa nije izuzetak, s obzirom na to da je najkvalitetnija kafa koja potiče odatle. Ova visoko kvalitetna kafa koja se ručno bere poznata je po citrusnoj aromi i nježnoj teksturi. Ovo je kafa sa čokoladnim šmekom i najčešće se služi kremasta.

4. ST. Helena kafa

Ova kafa se prodaje za 190 dolara i za ovu cijenu dobićete 1 kilogram kafe. Sveta Helena je malo, brdovito suptropsko ostrvo u južnom Atlantskom okeanu. Kafa se ovdje uzgaja još od 1733., a tokom posljednjih 10 godina, kafa Sveta Helena postala je poznata među ljubiteljima kafe zbog svog jedinstvenog kvaliteta.  Za uzgoj se koristi samo prirodno đubrivo koje ne smije da sadrži neorganske supstance iz koncentrata koji se daje životinjama kao suplement. Kafa se ispira i dalje tretira u čistoj izvorskoj vodi koja izvire na jednoj od planina na ostrvu.

3. Kafa Finca El Inherto

Potiče iz regije Huehuetenanga u Gvatemali i njena cijena je 603 dolara za kilogram. Kafa se u Gvatemali uzgaja još od početka 18. veka. Jedna od najpopularnijih regija za uzgoj je Koban, poznata po oblačnoj i kišnoj klimi, koja je, kako mnogi vjeruju, ključni faktor za njen nevjerovatan ukus. El Inherto kafa je jedna od najnagrađivanijih na svijetu.

2. Kafa Hacienda La Esmeralda iz Boukete, Panama

Kafa “Hacienda La Esmeralda” košta oko 770 dolara za kilogram. Vlasnici hacijende Esmeralda ponosni su na svoje zrele, crvene plodove kafe koji se beru ručno. Kafa prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta svakog dana i sva zrna koja su zelena se odbacuju. Kafa je poznata po tome što je blago pržena, braon boje, bez masnoće na zrnima i pikantnim mirisom.

1. Kafa Kopi Luvak iz Indonezije

Cijena Kopi Luvak kafe je 320 dolara, koliko se prodaje u SAD, dok je u Japanu i mnogo skuplja i dostiže 1.200 dolara. Kafa je naziv dobila po sisarima koji se zovu “Luvak” koji žive na drveću i jedu crvene, zrele plodove kafe. Oni plodove jedu cijele, sa sve sjemenkama kafe i kroz njihov digestivni trakt prolaze kroz hemijske procese i fermentaciju. I dalje netaknuta zrna kafe zatim se skupljaju iz izmeta ove životinje nalik divljoj mački, čiste i dalje prže kao svaka druga kafa.

Izvor- novosti.rs

Foto: Image courtesy of Paul at FreeDigitalPhotos.net