Marsala – boja koja zrači stabilnost i samopouzdanje

Institut za boje “Pantone” svake godine izabere jednu boju za koju vjeruje da će biti ultimativni hit. Ove godine izbor je pao na Marsalu (to je ime i gradića na Siciliji i desertnog vina), boju koja vješto koketira između nekoliko nijansi. Može se opisati kao mješavina crvene i terakote, zagasito bordo, boja vina s toplim zemljanim, smećkastim tonom.

Poslije žive boje mandarine (2012), elegantne smaragdne (2013) i vibrante boje orhideje (2014), “Pantone” je ove godine ponudio povratak zemljanim tonovima.

U institutu su Marsalu opisali kao boju koja obogaćuje naš um, dušu i tijelo, podstiče samopouzdanje i stabilnost. Baš poput vina po kojem je Marsala dobila ime, ova ukusna nijansa utjelovljuje zadovoljstvo punog obroka, dok njeni crveni i smeđi tonovi iskazuju prirodnu i zemljanu sofisticiranost.

Boja godine bira se pažljivo, a “Pantone” po cijelom svijetu radi istraživanja kako bi vidjeli uticaj pojedinih boja. Tako uključuju faktore poput modne i showbizz industrije, filmove koji su tek u produkciji, svijet umjetnosti, popularne destinacije za putovanja i socioekonomske uslove. U obzir se mogu uzeti i nove tehnologije, dostupnost novih tekstura, ali i nadolazeći sportski događaji koji će izazvati svjetsku pažnju.

Marsala u domu

Po običaju, svaka aktuelna boja prvo dođe u modnu industriju, tako da su je na crvenom tepihom već promovisale brojne zvijezde showbizza, a kozmetički brendovi su pripremili bogatu paletu dekorativne kozmetike čija je osnova Marsala.

Ipak, ne očekuje se dominacija Marsale samo na modno-kozmetičkoj sceni; i uređenje enterijera sljedećih će mjeseci biti pod uticajem izbora boje godine.

pantones-2015-color-of-the-year-marsala-decor-ideas-26

Ova boja će svaki dom učiniti toplijim, ali nije prejaka i ne bode previše u oči, kao što to zna biti slučaj s crvenom. Idealan je izbor za elegantne, moderne, ali i za rustikalne prostore, a najbolje funkcioniše kao motiv koji se provlači kroz više elemenata opreme i dekora enterijera.

ideas-to-use-marsala-for-bathroom-decor-6

Oni hrabriji mogu se odlučiti da cijeli zid ili njegov dio u dnevnom boravku, hodniku ili nekoj drugoj prostoriji oboje ovom bojom, drugi će se vjerovatno odlučiti za neki detalj. Marsala je idealna za prostirke i tapacirani namještaj jer će tekstura materijala istaknuti njen karakter. Ali, mogu to biti i presvlake za jastuke, stolnjak, vaze, čaše, ukrasne svijeće, svjetiljke, okviri za slike, pločice u kuhinji ili kupatilu, mali kućanski uređaji… proizvođači spremaju zaista bezbrojne mogućnosti.

Kombinovanje marsale sa drugim bojama

Bilo da je riječ o glatkom ili teksturiranom materijalu, s mat ili sjajnim finišem, ova boja omogućuje mnogo kombinovanja. Odlično ide s klasičnom crnom, a još bolje s neutralnim bojama, što uključuje sve zemljane nijanse. Posebno lijepo izgleda i u kombinaciji s nijansama sive te nijansama tople zagasite žute boje. Zanimljive su i kombinacije s maslinastozelenom, tirkiznom ili petrolejplavom bojom.

Marsalamasrsala-home-decor-ideas-pantone-color-fo-the-year-2015-10