Proizvod perfekcionističkog pristupa

Finski Amerikanac Eero Saarinen jedan je od najznačajnijih arhitekata 20. vijeka. Iako je živio kratko, umro je u 51. godini, Saarinen je predstavio djela koja žive i danas. Proslavio se u rodnoj Finskoj, ali i u inostranstvu, posebno u Americi, gdje je živio i stvarao.

Saarinen je imao skulpturalni pristup dizajnu namještaja. Bio je perfekcionista opsjednut savršenim linijama i oblinama, posvećivao je veliku pažnju detaljima, često crtajući i praveći stotine modela, dok ne bi dobio jedan savršen.
U dizajnu namještaja, nekoliko njegovih komada ima kultni status: “Womb” stolica, “Tulip” (tulipan) stolica, o kojoj smo već pisali, i istoimeni sto.

20

Godine 1956. Saarinen je predstavio kolekciju “Pedestal” (pijedestal) kao dio “Tulip” kolekcije stolica. Kolekciju je radio za firmu “Knoll”, koja ih proizvodi i danas. Kolekcija je bila pokušaj smanjivanja strukturalnih elemenata stola do bazičnog oblika i inspirisan je padom kapljice tečnosti veće viskoznosti. Saarinen je objasnio: “Donji dijelovi stolica i stolova prave zabunu u svijetu. Želim se riješiti jazbine nogara”, rekao je Saarinen i uradio to.

Lacquer-Tulip-Table-RoveConcepts

Radeći na modelu pijedestal stola, Saarinen je pravio modele koji su bili ¼ prave visine stola, a kako je želio cjelokupnu sliku, stavljao ih je u kućicu za lutke. Finski dizajner je uvijek naglašavao važnost sagledavanja šire slike.
“Uvijek dizajnirajte imajući u vidu veći kontekst – stolicu u sobi, sobu u kući, kuću u okruženju, okruženje u gradskom planu”, govorio je Saarinen.

EEI-270-BLK_4_1024x1024

Baza je od livenog aluminijuma, kružnog oblika u čijoj sredini je pozicionirana jedna noga. Kružna baza je šira na dnu kruga, pa tako obezbjeđuje stabilnost. Površina stola je od mermera, granita, drveta, laminata, uglavnom u bijeloj boji.
Na osnovu znanja i iskustva koje je stekao baveći se vajarstvom, Saarinen je redefinisao svoj dizajn kroz modele od gline. Otkrivao je kako i kada koristiti strukturalne oblike i kroz eksperimentisanje otkrivao više mogućnosti od kojih su neke ružne, neke uzbudljive, neke velike…

Tako je Saarinen postao predstavnik organske arhitekture i dizajna, iako se na početku orijentisao ka kubističkim oblicima. “Tulip” sto je tipičan primjer njegove slobodno elegantne forme.

tulip table and rocker alivingspace

Saarinen je za “Knoll” napravio čitavu seriju “Tulip” stola, koja uključuje trpezarijski sto, mali sto i kafe-stolić.
Saarinenov sto je do danas zadržao svoju posebnost genijalnim, jednostavnim i inovativnim dizajnom. Tokom godina i drugi proizvođači su predstavili svoje “pijedestal stolove” inspirisane njegovim modelom, od poznatih i skupih do jeftinijih, tako da se danas u domovima širom svijeta mogu naći stolovi inspirisani Saarinenovim tulipan stolom.