Sutra prvi start: Istočno Sarajevo centar svjetskog biciklizma

Francuskinja Žani Longo, trinaestostruka svjetska šampionka i olimpijska pobjednica u biciklizmu iz 1996. godine, o Jahorini mnogo toga zna, ali je organizatorima Gran fondo svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu poručila da jedva čeka i da je vidi.

Njeno, i ime Džonija Hugerlanda, holandskog šampiona i jednog od najpoznatijih biciklista svijeta, dovoljan su zalog da trka koja će od sutra do nedjelje proći kroz Pale, Istočno Novo Sarajevo i Jahorinu ostane zapisana kao jedan od najvećih sportskih događaja sa ovih prostora.

Organizatori iz Biciklističkog saveza Republike Srpske, Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i  Asocijacije za sport, u Istočnom Sarajevu očekuju takmičare iz pedesetak zemalja, a sa njima i brojne novinarske ekipe koje će sliku sa prvenstva prenijeti širom svijeta.

„Prijavljeno je 1800 učesnika, ali je zbog pandemije pitanje da li će svi moći da dođu. Zasad znamo da takmičari iz Australije i sa azijskog kontinenta vjerovatno ne mogu doći zbog njihovih pravila u vezi sa koronom. Evropa nam sigurno stiže, kao i biciklisti iz Amerike. Osim izuzetno interesantnih i zahtjevnih trka, potrudićemo se da sve koji nam dođu ugostimo na pravi način i svijetu odavde pošaljemo najljepšu sliku“, kaže Dušan Repija, portparol prvenstva.

Za „sliku“ će, između ostalih, biti zadužene i Go Pro kamere, specijalizovane za ekstremne sportove i biciklizam. U saradnji sa Go Pro brendom, svoj doprinos ovom svjetskom događaju dala je i kompanija Prointer ITSS koja posluje u sastavu Infinity International Group. Iz te kompanije poručuju da je čast biti sponzor te prestižne, sportske manifestacije.

„Godinama unazad bili smo dio najvažnijih sportskih manifestacija, svjesni da promocijom sporta promovišemo i zdravlje, socijalizaciju, a naročito uključivanje djece i mladih u sportske aktivnosti i kolektive. Ovo prvenstvo veliki je izazov i velika prilika da se svijetu pokažemo u najboljem svjetlu i da nam se što više gostiju ponovo vrati. Ovakvom događaju svako treba da doprinese koliko može i ponosna sam što će naša kompanija biti dio svega toga“, kaže Gordana Kovačević, direktorica Prointera.

Organizatori ne kriju da, osim promocije sporta, vjeruju i u promociju prirodnih ljepota i turističkih potencijala romanijskog kraja. Zato su mimo takmičarskog dijela, osmisli i dan za odmor i uživanje.

„Prvo takmičenje počinje sutra na Palama, hronometarskom trkom dugom 19 kilometara koja je prilično zahtjevna. U četvrtak u Istočnom Novom Sarajevu slijedi kružni hronometar, izuzeno interesantna trka sa po četiri takmičara iz svake zemlje, a uveče nas očekuje i svečano otvaranje prvenstva. Nakon te fešte, gostima ostavljamo slobodan petak, da im pokažemo šta sve naš kraj može da ponudi“, kaže Dušan Repija.

U subotnjoj trci dugoj 100 kilometara koju organizatori smatraju manje zahtjevnom,  mogu da se okušaju i malo stariji takmičari, a onda slijedi velika završnica. Nedjelja je rezervisana za Gran fondo trku dugu 136 kilometara, koja počinje u Istočnom Novom Sarajevu, a završava se na Jahorini. Biciklisti će voziti jednom od najtežih staza na svijetu na kojoj je ukupna visinska razlika i do 200 metara.

(PR)