Prointer osnovao IT kompaniju u Sarajevu

Prointer ITSS Sarajevo od danas posluje kao nova kompanija na IT tržištu u Bosni i Hercegovini. Nakon Banjaluke, u Prointeru osnivanjem firme i u Sarajevu planiraju da dodatno osnaže svoje poslovanje. Jedna od vodećih domaćih IT kompanija na taj način će u još većoj mjeri da unaprijedi kvalitet usluga.

Direktor nove kompanije Bojana Škrobić Omerović ističe da su projekti koje je do sada radio Prointer značajno pomogli institucionalnom razvoju i digitalizaciji ne samo institucija već i jačanju usluga kod građana.

„Iz tog razloga smatramo da i ovo tržište zaslužuje ovakvu jednu kompaniju koja će svojim znanjem, iskustvom, referencama i infrastrukturom podstaći razvoj društva u cjelini.“, rekla je Bojana Škrobić Omerović.

Generalni direktor Prointera Bojan Vujić vjeruje da će se Prointer Sarajevo zahvaljujući kvalitetu uspješno nametnuti i na IT tržištu u Sarajevu.

„Stvoren je dobar tim koji već sada ima dobru podlogu da realizuje značajne projekte. Sigurno da je širenje na nova tržišta za nas izazov i definitivno da je ovo samo početak.“, istakao je Bojan Vujić.

Prvi potez novog Prointer tima u Sarajevu nastavak je već dobro poznate misije te kompanije da akcenat stavljaju na društvenu odgovornost. Tako je sarajevska škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ dobila vrijednu donaciju računarske opreme koja će značajno pomoći osnovcima u savladavanju gradiva iz informatike. U saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Prointer je toj školi poklonio opremu vrijednu deset hiljada maraka.

“Podrška informatici, digitalizaciji i uvođenju inovacija u škole je i više nego neophodna. Sigurni smo da će ova donacija koju je kompanija Prointer uručila našoj školi veoma pozitivno djelovati na razvoj, motivaciju i znanje naših učenika.”, naglasila je Samira Nukić, direktor Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Novi poslovni poduhvat posebno je sinoć predstavljen poslovnim partnerima u Sarajevu. U prijatnoj atmosferi mnogi nisu krili zadovoljstvo što će im Prointer kao pouzdan partner s novom kompanijom od sada biti još bliži u ostvarivanju zacrtanih planova. Prointerov rad i kvalitet samo u poslednjih godinu dana priznanjima za partnera godina posebno su nagradili globalni IT lideri poput kompanija Microsoft, Check Point, HPE-a.

Za menadžera kompanije HPE Adnana Bratanovića osnivanje Prointer Sarajevo predstavlja novi izazov i otvaranje novih vidika za saradnju.

“Prointer je jedna od kompanija u Bosni i Hercegovini koja najviše ulaže u znanje, a kada neko ulaže u znanje onda je zadovoljstvo raditi sa takvim kompanijama. Tako da ja samo mogu biti sretan što se takva jedna kompanija pojavila u Sarajevu i da možemo napraviti novi iskorak u našoj saradnji.”, izjavio je Adnan Bratanović.

Zadovoljstvo što će Prointer biti još prisutniji u Sarajevu nije krila Sanja Miovčić, izvršni direktor Savjeta stranih investitora BiH.

“To je jedna od najbrže rastućih kompanija koja nudi zavidna IT rješenja. Veliko je zadovoljstvo imati priliku sarađivati sa Prointerom i znati da mi ovdje na domaćem tržištu imamo kompanije koje su u rangu onih svjetskih.”, istakla je Sanja Miovčić.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine rekao je će komora sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje novoj kompaniji, jer uvijek podržavaju pozitivne priče koje pokreću društvo.

“Uspjeh je neminovan kada se skupi ovako pozitivna ekipa. Tako se i mladim ljudima pokazuje kako se mogu ustranu odbaciti sve prepreke koje su često samo u našim glavama. Duboko vjerujem u uspjeh ove kompanije i da će biti pravi ambasador na bilo kojim tržištima da se pojavi.”, naglasio je Mirsad Jašarspahić.

Kompaniju Prointer posebno krasi stručnost i kvalitet realizovanih projekata. Svakodnevnim djelovanjem, pa i osnivanjem Prointera Sarajevo, potvrđuju da im je posebna misija zapošljavanje mladih, obrazovanih kadrova, ali i konkretna podrška talentima. Već sada za Prointer radi više od 80 visokobrazovanih mladih ljudi, među kojima su i stručnjaci koji programiraju najsavremenija rješenja na polju informacionih tehnologija. Zato s pravom ističu da kreiraju „Rješenja kojima vjerujete“.