Impresivna reflektirajuća instalacija koja bi trebala krasiti festival Burning Man

Bjarke Ingels i Jakob Lange počeli su prikupljati sponzore s kojima bi se financirala izgradnja instalacije “The Orb”, koja bi ove godine trebala krasiti jedan od najpoznatijih festivala na svijetu – Burning Man.

Inače, ovaj festival se svake godine održava u privremenom Black Rock Cityju u Nevadi, usred Black Rock pustinje te je tijekom godina i godina svojega održavanja postao simbol zajedništva, kreativnosti i umjetnosti. Održava se još od 1986. godine te svake godine ima skulpture i instalacije kojima se dive ljubitelji umjetnosti širom svijeta, ali i svi ostali jer je mahom riječ o impresivnim tvorevinama kojima još jedno dublje značenje daje pustinja koja ih okružuje.

Ove godine bi se u njoj trebala naći instalacija koju su dizajnirali jedni od najrelevantnijih arhitekata današnjice, osnivači studija BIG. Riječ je o ogromnoj reflektirajućoj kugli koja će biti posvećena Majci prirodi i ljudskoj kreativnoj ekspresiji, tako što će reflektirati Zemljinu površinu i cjelokupni festival te neće imati nikakvog uticaja na samu prirodu kada se sama instalacija ukloni.

Osim toga, poslužiće kao i orijentacijsko sredstvo za sve one koji budu sudionici Burning Mana jer se “The Orb” može uočiti iz gotovo svih kutaka pustinje. Iako se dizajn na prvu čini jednostavnim, zapravo je riječ o komplikovanoj instalaciji koja će zahtijevati mnogo truda. Zbog toga se prikupljaju finansije koje će moći ovu instalaciju pretvoriti u stvarno djelo. Burning Man se ove godine održava od 26. avgusta do 3. septembra te se očekuje da će imati više od 70 000 posjetilaca.

(buro247.hr)