Preslatka zemunica: Bračni par iz Maribora izgradio zanimljivu kuću

cajnica

U malom slovenskom mjestu Sveta Ana, nedaleko od Maribora u Slovenskim Goricama, nalazi se jedna od najzanimljivijih kuća u ovom dijelu Evrope, a naročito će vam biti zanimljiva ako volite Hobite.

Danica i Jože Kolarič napravili su zemunicu čiji je krov prekriven tepihom od trave, a u njoj se nalazi Čajnica, tako da je i vi možete posjetiti kada budete prolazili pored Maribora.

zemunica

Slikovita Čajnica ukopana je u zemlju i potpuno stopljena sa vrtom i prirodom koja je okružuje, a nastala je na krovištu napuštene kuće koja je bila sagrađena prije čak 200 godina.

Bračni par Kolarič na ovom prelijepom mjestu uzgaja više od 200 vrsta biljaka od kojih prave med i čajeve. Njihov san je bio da imaju kuću u skladu sa prirodom, pa im je pala na pamet ideja zemunice, za koju su sami izradili projekat i izgradili je uz pomoć dragih ljudi.

hobit kuca enterijer

Kuća je izgrađena od drva u pjeskovitom terenu, a sa zadnje strane ima potporni zid od betona koji ju štiti od obrušavanja zemlje. Gornji sprat je nasut zemljom pogodnom za rast trave, tako da podsjeća na hobitsku kuću.

Unutrašnjost kuće je jednako zanimljiva, što i ne čudi s obzirom da su je uredili stvarima koje su godinama skupljali.

cajnica slovenija

Foto: Čajnica