Predivni aranžmani od pampas trave

Pampas trava je upadljiva bilojka s raskošnim paperjastim cvjetovima na vrhu. Postoji 20 varijeteta, a gaji se kao višegodišnja ukrasna trava zbog zanimljive forme.

Velike svilenkaste metlice krase njenu stabljiku, od kasnog ljeta do sljedećeg proljeća, ako zima ne obiluje padavinama. Pošto mogu da traju devet do deset mjeseci, one su veoma neobičan ukras u vrtu, a koriste se i za pravljenje cvetnih aranžmana.

Tako je danas pampas trava pravi hit i za kućne aranžmane. Svojim egzotičnim izgledom odmah će pridonijeti kao efektan ukras prostora… Pogotovo ako je cvijet u boji.

Upravo zbog cvijeta koji izgleda, ili bolje rečeno, podsjeća na pero ptice, u dom unosite dozu egzotike. A, ukoliko želite ukrasiti prostor povodom posebnog događaja, pampas trava je pravi izbor, a veliki je hit za dekoracije vjenčanja, bilo da je riječ o velikim ili manjim aranžmanima.

pampas aranžmani

pampas trava

Ukoliko ste pak za uzgoj pampas trave u dvorištu, imajte na umu da vrlo brzo raste i može biti prilično velika, pa čak i invazivna. Čak se nalazi na listi invazivnih korova u Kaliforniji i potpuno je zabranjena na Novom Zelandu i na Havajima zbog njene sposobnosti da napreduje i preuzima primat u prostoru.

pampas trava u dvoristu