Sezona božura: Vrijeme je za raskošne bukete

Zahvaljujući izuzetnoj fotogeničnosti i društvenim mrežama, božuri su još jedna vrsta biljaka koja opet doživaljava veliku popularnost. Osim što će nesumnjivo uljepšati svaki vrt, par raskošnih cvjetova božura složenih u buket učiniće da vaš enterijer zablista.

No, ljubitelji bilja i vrtlarstva nikad nisu ni gubili interesovanje za ovaj tkz. plemeniti cvijet, te međunarodna stručna društva svake godine nagrađuju najljepše i najkvalitetnije sorte. Naime, u svijetu postoji preko 3000 različitih božura koji se odlikuju različitom obojenošću.

Mogu biti jednobojni ili u kombinaciji boja, veličinom cvijeta, judnostrukim i punim nizom cvijetnih latica. Stalno se pojavljuju nove sorte božura koje plijene svojom ljepotom.

Božur potiče iz Azije, odakle je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija.

Kinezi su vijekovima božur u svakom obliku umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. vijeka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura nerijetko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspjeh i sveopšti boljitak.

Zaista, šta čekate, brzo po svojoj buket, ili sadnicu, prekrasnih božura.